Maioneza din faina (de post)

Timp pregatire
10 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 2 linguri faina de grau
  • - 1/2 cana apa rece
  • - mustar dulce
  • - zeama de la o lamaie
  • - ulei de floarea soarelui
  • - sare

Mod de preparare

Se amesteca faina cu un 3-4 linguri de apa rece pana se desface bine si nu mai sunt cocoloase.

Restul de apa se pune la fiert. Imediat ce atinge punctul de fierbere si da in clocot se toarna amestecul de faina si apa rece si se amesteca energic cu un tel mic la fel ca la o budinca.

Se tine pe foc mic pana se ingroasa bine ( foarte probabil nu mai mult de 1 minut), apoi se da deoparte si se lasa la racit.

Cand e rece (si accentuez RECE) se amesteca cu zeama de lamaie si mustar dulce, apoi se adauga treptat uleiul de floarea soarelui - intocmai ca la orice maioneza - (in aceasta reteta nu se recomanda utilizarea uleiului de masline). Se potriveste in functie de gustul fiecaruia prin adaugarea de mustar si zeama de lamaie, sare.

Recomand a se tine 15 min. la rece/frigider. A nu se pastra mai mult de 72 ore / 3 zile, chiar daca arata bine si a fost pastrata corespunzator la frigider.

Se poate utiliza in salate, sandwich-uri sau alte retete imediat.

Pont:

1. Odata cu mustarul si zeama de lamaie se poate aduga si un splash* de apa carbogazoasa / sifon pentru o maioneza mai pufoasa.

2. Se poate aduga un praf de sofran si pentru un plus de culoare/aspect.

3. Indicata in retete de post, ca substitut in diete pentru cei suferinzi/alergici ce nu se pot bucura de clasica reteta, etc.

--------------------

Astept cu drag comentariile dvs, va invit sa vizualiati si celelate retete postate de mine si nu uitati sa le votati!

In incheiere va doresc pofta buna si reafirm ceea ceea voi spune si in incheierea altor viitoare postari - o reteta ofera doar linii de ghidare, nu va sfiiti sa va folositi imaginatia si instinctul in realizarea propriilor variante culinare.

Florentin V. Logigan (c) Suceava 2009

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise