Mucenici umpluti de post

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 1 kg faina pentru cozonac;
  • - 50 g maia proaspata;
  • - 500 ml suc proaspat de portocale;
  • - coaja de la o lamaie;
  • - 200 g zahar;
  • - 150 ml ulei, plus extra daca este necesar.
  • Sirop:
  • - 2-3 linguri miere;
  • - 1 cana zahar;
  • - 1 1/2 cana apa;
  • - o fiola esenta rom;
  • - o fiola esenta vanilie.
  • Umplutura:
  • - nuci maruntite sau macinate;
  • - zahar;
  • - stafide;
  • - gem de prune.

Mod de preparare

Se amesteca intr-un vas mic maiaua cu 1 lingura de zahar pana devine o pasta.

Intr-un vas se pune faina, iar in mijloc se face o mica adancitura. Aici se adauga maiaua pasta, zaharul, sucul de portocale, coaja de lamaie, iar cand acestea s-au incorporat cat de cat se adauga putin cate putin uleiul.

Apoi se framanta fie cu mana, fie cu mixerul cu paleti de aluat. Eu am folosit ambele variante.

Dupa ce s-a framantat se lasa sa se odihneasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Si apoi ne apucam sa facem mucenicii. Cu mainile unse cu ulei se imparte aluatul in doua parti egale, apoi fiecare bucata iar in doua si tot asa pana vom avea mingiute de marimea unui ou. Pe plansa de lucru unsa cu ulei, se intinde cu facaletul uns si el cu ulei prima bucatica de aluat.

Se umple cu nuca, jumatate de lingurita de zahar si stafide, sau cu gem de prune si nuca.

Apoi se ruleaza, se uniformizeaza umplutura si se formeaza 8-urile care se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.

Se mai lasa cam 20-30 minute sa mai creasca si in tava, dupa care se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade.

Intre timp se face siropul punand mierea, zaharul si apa intr-o craticioara pe foc. Dupa ce a fiert, iar zaharul s-a dizolvat se adauga o fiola de esenta rom si una de vanilie.

Siropul se va turna deasupra mucenicilor dupa 30 minute de coacere. Apoi se pun din nou in cuptor pana ce mucenicii devin rumenii iar siropul a fost absorbit.

Dupa ce s-au rumenit se scot si se presara cu nuca.

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise