Negresa de Craciun

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 10 bucati oua
  • 1 lamaie
  • 2 pliculte praf de copt
  • esenta de vanilie si de portocala - 2 lingurite din fiecare
  • 300 gr zahar pudra
  • faina 400 gr
  • 100 gr cacao
  • cafea 2 linguri
  • 100 gr unt
  • 200 ml ulei
  • 2 ciocolate - ciocolata neagra amaruie
  • ornamente pentru prajituri - o cutie
  • 2 linguri ulei
  • 1 praf de sare
  • 200 gr nuca

Mod de preparare

1. Se ia un castron curat incapator se se separa 10 oua albusul se pune in castron separat se pun galbenusurile intr-o farfurie.

2. Peste albusuri se pune un praf de sare si o lingurita de suc de lamaie, se bate o bezea tare cu mixerul sau cu telul. Cind s-au intarit albusurile, se pune zaharul pudra treptat si se bat pina se intaresc bine de tot.

3. Zaharul se pune pudra ca sa se bata bezeaua mai tare si sa se topeasca mai repede in prajitura. Apoi cu o lingura se incorporeaza de jos in sus uleiul cite putin si faina se pune in ploaie ca sa nu se formeze cocoloase.

4. Se pune uleiul si faina, apoi se adauga coaja de la o lamaie, esenta de vanilie si de portocala, se pune praful de copt dupa ce l-am stins cu suc de lamaie, se amesteca intr-o cana apoi se pune in prajitura. Se pune cacao cernuta prin sita si 2 linguri de cafea se amesteca usor. Se iau 200 de grame de nuci curatate si taiate marunt si se pun in prajitura. Se incinge cuptorul la foc mediu cu 20 de minute inainte sa o punem la cuptor. Punem hirtie de copt in tava, apoi punem prajitura la copt. Se tin 30 de minute, se intoarce pe partea cealalta si se verifica cu o scobitoare. Daca este curata, prajitura este coapta. In primele 15 minute nu deschidem cuptorul ca sa nu se lase prajitura.

5. Se lasa la racit, apoi se taie prajitura romburi sau patratele, se topeste ciocolata si untul, se amesteca, se topesc pe baie de aburi. Se topeste ciocolata, se pun si 2 sau 3 linguri de ulei ca sa nu crape cind se intareste. Se orneaza fiecare negresa cu ciocolata si ornamente colorate pentru prajituri.

Prajitura a fost delicioasa. Mi-am cucerit sotul si familia cu ea.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise