Placinta cu spanac si branza – Spanakopita (specific grecesc)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • # 1,2-1,5 kg spanac
  • # 2 cepe
  • # 1 legatura ceapa verde
  • # 2 catei de usturoi
  • # 2-3 legaturi patrunjel
  • # 4 oua
  • # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci)
  • # 2-3 linguri smantana
  • # 1 lingura de faina
  • # 3 linguri pesmet
  • # 8 foi de placinta
  • # 50 ml ulei de masline
  • # 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • # 1 lingurita oregano
  • # 1/2 peperoni (optional)
  • # 1 lingurita de piper

Mod de preparare

Am gradina plina cu spanac, l-am preparat intr-o multime de feluri si am gasit o noua reteta din Grecia, care mi-a placut mult. Am preparat-o si a fost o nebunie. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa gustul meu. Sa vedeti ce a iesit.

Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni tocat, baza pentru mancaruri, oregano. Lasati la calit la foc mic 10-15 minute pana scade aproape de tot zeama pe care o lasa. Luati oala de pe foc si presarati pesmetul.

Separat radeti branza si cascavalul, amestecati cu branza de vaci, piper, faina, ouale si patrunjelul tocat. Adaugati smantana si omogenizati compozitia.

Dupa ce se racoreste putin spanacul turnati compozitia de branza deasupra si amestecati usor. Puneti intr-o tava mai inaltuta 4 foi de placinta suprapuse unse bine intre ele si dedesubt cu ulei de masline, avand grija sa acoperiti si marginile tavii. Turnati compozitia, apoi acoperiti cu celelalte foi de placinte, unse bine intre ele, apoi inchideti marginile placintei intorcand foile la capete si decorati cu resturi de foaie de placinta faramitate, pe margini, patrunjel si frunze de spanac.

Dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic 20-25 minute (150 grade Celsius) apoi mariti focul la mediu (~180 grade Celsius) si mai lasati 15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra.

Puteti vedea fazele de preparare in filmuletul urmator.

A fost foarte buna calda, dar este la fel de buna si rece. Pofta buna.

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise