Prajitura cu fistic

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat
  • - 8 oua
  • - 150-160 g zahar
  • - 2 linguri zeama de lamiie
  • - 80 g faina
  • - 70 g fistic (macinat)
  • - 60 g nuci (macinate)
  • - cca 7-8 linguri de apa
  • - esenta de vanilie
  • Crema
  • - 2 oua
  • - 80-100 g zahar
  • - 1-2 linguri de lapte (nu mai mult)
  • - 300 ml lapte
  • - 2 linguri de amidon
  • - 200 g unt
  • - vanilie
  • - cca 3-4 linguri de fistic macinat
  • Sirop
  • - 100 ml apa
  • - 50 g zahar
  • - 1 lingurita rasa de coaja de lamiie
  • - vanilie
  • - 25 ml bautura alcoolica fara miros specific (eu folosesc vodca), sa se simta aroma fisticului

Mod de preparare

Se face blat din cantitatile amintite. Albusurile (de la cele 8 oua), se bat bine, se adauga zaharul si zeama de lamiie si se bate in continuare pina cind zaharul se topeste si albusul e foarte tare. Se pun galbenusurile si niste esenta de vanilie sau 1 plic de vanilie pudra. Se bat in continuare dar nu mult, numai pt a se omogeniza culoarea. In timp ce se bate, se pune apa (rece). In caz ca se bat manual, cu o mina batem, iar cu cealalta punem apa.

Se adauga apoi faina amestecata cu nuca si fisticul. Se

amesteca cu o lingura de lemn, usor, sa nu sa lase albusul. In caz ca albusul nu a fost batut bine, puneti putin praf de copt.

Compozitia se pune intr-o tava (cca 21/26 cm), unsa cu unt sau margarina si presarata cu faina sau hirtie de copt. Se da la cuptorul incalzit dinainte, la foc mediu, cca 30 minute. Cind e gata (se incearca cu o scobitoare), se lasa cca 10 minute in tava, apoi se scoate si se lasa la racit.

Pentru sirop, apa, zaharul, coaja de lamiie se fierb. Cind totul fierbe bine, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca de tot. Cind e rece, se strecoara si i se adauga vodca si niste vanilie.

Pentru crema ouale cu zaharul si laptele se fierb pe aburi, exact 10 minute,dar apa trebuie sa clocoteasca cind punem ouale cu zaharul si laptele deasupra. Se lasa apoi sa se raceasca, amestecind din cind in cind. Separat se fierbe (direct pe foc, amestecind tot timpul) cele 300 ml lapte cu cele 2 linguri de amidon. Cind clocoteste bine (si e ingrosat), se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca, amestecind aproape tot timpul (sa nu faca pojghita deasupra si sa nu se intareasca).

Cind e rece, se pune putina vanilie si untul frecat in prealabil (spuma), putin cite putin. Se amesteca totul cu ouale fierte cu zaharul si laptele (reci). Se amesteca bine si se pune fistic.

Blatul se taie (pe orizontala) in doua. Se pune o parte pe un platou, se insiropeaza, se pune cca 3/4 din crema, se intinde cam de 1 cm. Se pune apoi cealalta parte de blat, se insiropeaza, se unge deasupra si lateral cu restul de crema. Deasupra se pune fistic macinat (sa nu se vada crema). In loc de fistic se pot folosi nuci, alune.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise