Prajitura cu nuca si gem

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat fraged:
  • 150 g margarina
  • 4 linguri de zahar
  • un plic de zahar vanilat
  • un galbenus
  • 2 linguri de smantana
  • 2 cani de faina
  • un plic de praf de copt
  • pentru uns tava: ulei sau margarina si putina faina
  • Umplutura:
  • 4 albusuri
  • o jumatate cana de zahar
  • 3 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 500 g nuca macinata
  • un borcanel de gem de caise sau piersici(mai acrisor)
  • un plic de zahar vanilat
  • esenta de rom

Mod de preparare

Aluatul:

se freaca spuma margarina cu cele 4 linguri de zahar, se adauga galbenusul, zaharul vanilat, cele 2 linguri de smantana, apoi faina si praful de copt. Se framanta bine aluatul, eventual se pune putin ulei in palma, pentru a se modela mai usor. Se pune in frigider la rece, cel putin pana se pregateste umplutura.

Umplutura:

se bat spuma cele 4 albusuri, se adauga zaharul, zaharul vanilat si cele 3 galbenusuri. Se incorporeaza nuca macinata, coaja rasa de lamaie si esenta de rom.

Aluatul fraged se imparte in doua, se intinde prima foaie si de pune in tava unsa cu ulei sau magarina si tapetata cu faina. Peste foaie se pune gem, apoi se toarna compozitia de nuca. Se pune apoi si a doua foaie, si se da la cuptor, primele 15 min la foc tare, apoi inca 30 min la mic.

Prajitura rece se taie in patrate cu latura de 5 cm. Se poate orna cu zahar pudra, sau cu glazura de ciocolata, sau doar cu cate o lingurita de gem pe fiecare patratel de prajitura, iar in varf se pune un sambure de nuca.

Pentru un gust si mai rafinat, samburii de nuca alesi intregi se dau fie prin zahar caramelizat, fie prin glazura de ciocolata.

Se poate inlocui cea de-a doua foaie cu un grilaj, si atunci prajitura are alt aspect. Se intinde foaia de aluat si se taie fasii late de un deget ce se pun peste umplutura, pe diagonala tavii.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise