SARMALE CU CIUPERCI

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • varza acra
  • 1 cutie ciuperci taiate
  • 1 cana orez
  • 2 cepe mijlocii
  • morcov
  • telina
  • ulei
  • piper
  • cimbru
  • condimente pentru sarmale
  • boia dulce de ardei
  • bulion sau suc de rosii
  • foi de dafin

Mod de preparare

Se ia varza , se desfac foile si se spala in apa calduta.Daca varza este prea sarat se mai tin la desarat in apa cca. 1 ora.Intre timp ceapa tocata marunt se caleste pana devine aurie in ulei, apoi se pun morcovul si telina date pe razatoarea cu ochiuri mici, se continua calirea lor mestecand continuu in craticioar sau tigaie . Se adauga putina apa calda , se pune orezul spalat in prealabil ,putin piper macinat, putina boia dulce de ardei , se mai pune putina apa calda pentru a nu se lipi compozitia, apoi se adauga ciupercile maruntite bine si scurse. Dupa ce s-au calit si amestecat bine se dau la o parte de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce s-aa racit aceasta compozitie se trece la efectuarea sarmalelor. Se ia o frunza de varza , se indepartea za nervurile si se pune cu lingura din compozitie si se ruleaza sarmaua ca orice alt tip de sarma. Se fac de marime medie. Se procedeaza astfel pana la terminarea intregii compozitii.

Asezarea sarmalelor in cratita in care urmeaza a fi fierte:

-pe fundul cratitei se pune un strat de varza tocata, cateva boabe de piper si putin cimbru.

-sarmalele se pun una cate una in cerc pana se termina toate sarmalele, ramanand in mijloc un gol ce va fi umplut cu varza tocata, boabe de piper, putin condiment de sarmale, cimbru, etc.

-peste ultimul rand de sarmale se pune de asemenea un stat de varza tocata cat sa le acopere

Atentie: nu se umple definitiv cratita, trebuie lasat spatiu de fierbere

Peste sarmalele astfel asezate in cratita se pune apa si ulei, se acopera, apoi se pun la fiert la foc mai mare pana incep sa fiarba. Cand incepe fierberea se micsoreaza focul si se fierb asa cca. 2 ore completandu-se ori de cate ori este nevoie cu apa calda. Cand sunt gata fierte (se incearca o sarma) se pune bulionul, foi de dafin si se mai dau la cuptor cca. 30 min.

Se servesc cu mamaliguta calda.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise