Tarta cu ceapa

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 cepe,
  • 3 prize cimbru,
  • 30 g unt,
  • 1 lingurita zahar,
  • sare,
  • piper.
  • Pentru aluat: 200 g faina + inca 50 g,
  • 100 g unt moale,
  • 1 galbenus,
  • 1 lingura rom,
  • 2 prize chimen (pudra),
  • 2 prize sare.
  • Pentru sosul Mornay: 20 cl lapte,
  • 20 cl smantana dulce,
  • 2 linguri faina,
  • 2 galbenusuri,
  • 40 g unt,
  • 60 g cascaval ras,
  • sare,
  • piper.

Mod de preparare

Cerneti faina intr-un castron, adaugati chimenul si sarea si incorporati apoi untul taiat bucatele, amestecand cu varful degetelor, pana ce obtineti un aluat sfaramicios.

Legati-l cu o lingura de rom, galbenusul si o lingura cu apa si continuati sa-l framantati (tot cu varful degetelor) pana ce aluatul devine elastic si neted. Faceti o bila, presarati peste ea faina, inveliti-o intr-o folie de plastic si tineti-o o ora la congelator, sa se intareasca.

Topiti intr-o cratita 30 g de unt, adaugati ceapa curatata si taiata marunt, cimbrul si zaharul, turnati peste ele 10 cl de apa, sarati, piperati, acoperiti cratita cu un disc de hartie de calc si lasati ceapa sa fiarba incet, circa 30 de minute, pana ce se evapora tot lichidul.

Incingeti cuptorul la 180.gr. Intindeti aluatul pe planseta infainata si imbracati cu el o forma de tarta. Intepati-l din loc in loc cu furculita, acoperiti-l cu hartie de calc si cu un strat de boabe de fasole, dati-l la cuptor si lasati-l sa se pre-coaca 10 minute.

Intre timp, preparati sosul Mornay: lasati sa se topeasca 40 g de unt, adaugati faina si amestecati-le 2 minute.

Incorporati, pe rand, laptele si smantana, amestecand intruna, si gustati de sare si piper.

Luati sosul de pe foc si adaugati galbenusurile si cascavalul ras.

Intindeti umplutura de ceapa (rece) peste aluatul pre-copt (dupa ce ati inlaturat hartia si boabele de fasole), turnati deasupra sosul Mornay, dati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 30 de minute.

Serviti-o calda, dupa ce s-a rumenit frumos.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise