Tarta de lamaie

Timp pregatire
95 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 120g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 75g zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • 250g faina
  • 2 linguri de apa
  • Pentru crema de lamaie:
  • 5 oua
  • 150g zahar pudra
  • 85ml suc de lamaie proaspat stors
  • 2 linguri de coaja de lamaie rasa fin
  • 150ml smantana dulce

Mod de preparare

Prepararea aluatului:

Intr-un bol mare amestecam untul moale si zaharul pudra pana se formeaza o crema; dupa care adaugam 2 dintre cele 3 galbenusuri. Adaugam si faina si frecam amestecul cu varful degetelor pana se formeaza un aluat sfaramicios. Adaugam apa si strangem bine aluatul intr-o bila. Dupa aceea cu palma maini, framantam aluatul pe o suprafata presarata usor cu faina pana e bine legat, dar nu mai mult de 30 de sec caci altfel isi va pierde textura sfaramicioasa si va deveni tare. Aplatizam aluatul cat sa formam o mini pizza, il impaturim in folie de plastic si il punem la frigider 30 de min (asta ajuta aluatul sa-si piarda elasticitatea).

Prepararea cremei de lamaie:

Intr-un bol mare, amestecam ouale, zaharul, sucul de lamaie si coaja de lamaie cu un tel pana se omogenizeaza bine. Adaugam smantana, amestecam bine si o dam la frigider. Intre timp intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina. Il intindem pana ajungem la grosimea de cam 3 mm.

Asezarea aluatului:

Rulam aluatul pe un sucitor si il desfacem usor pe o tava de tarta. Impingem bine aluatul in colturile tavi sa fie asezat uniform. Taiem excesul de aluat de pe marginea tavi si ne asiguram ca aluatul e bine presat pe tava. Cu o furculita intepam baza aluatului si il mai dam 30 de min la frigider. Intre timp incalzim cuptorul la 160°C.

Gatirea aluatului:

Punem deasupra aluatului o folie de aluminiu cat sa acopere tava, presand-o bine pe aluat si punem deasupra boabe de fasole uscata avand grija sa fie bine asezate pe toata suprafata aluatului. Dam aluatul la cuptor 10 min, dupa care il scoatem si indepartam folia si boabele de fasole. Punem din nou tarta la cuptor si o lasam 20 de min. O scoatem, si cu o pensula tapetam aluatul cu galbenusul ramas si o mai dam 1 min la cuptor (in modul acesta, se creaza o crusta pe aluat, prevenind aluatul sa se inmoaie dupa ce adaugam crema. Coboram temperatura la 140°C.

Gatirea cremei:

Turnam crema intr-un bol si o incalzim usor pe bain-marie amestecand continuu doar cat sa fie calduta. Turnam amestecul caldut peste aluatul din tava si punem tarta la cuptor 25 de min pana ce abia s-a asezat. O scoatem de la cuptor, o lasam un pic sa se raceasca dupa care o punem la frigider cel putin 1 ora.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise