Tort Somloi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blaturi
  • 1. Blatul cu vanilie
  • - 2 oua
  • - 1 lingura apa fierbinte
  • - 3 linguri de zahar
  • - 3 linguri de faina
  • - ½ lingurita praf de copt
  • - 2-3 picaturi esenta vanilie
  • - 1 praf de sare
  • 2. Blatul cu cacao
  • - 2 oua
  • - 1 lingura apa fierbinte
  • - 3 linguri de zahar
  • - 2,5 linguri de faina
  • - ½ lingura cacao
  • - ½ lingurita praf de copt
  • - 1 praf de sare
  • 3. Blatul cu nuca
  • - 2 oua
  • - 1 lingura apa fierbinte
  • - 3 linguri de zahar
  • - 2 linguri de faina
  • - 1 lingura nuca macinata
  • - ½ lingurita praf de copt
  • - 1 praf de sare
  • Ingrediente pentru sirop:
  • - 50 gr zahar
  • - 50 ml apa
  • - 40 ml esenta de rom (2 fiole)
  • Ingrediente pentru crema:
  • - 600 ml lapte
  • - ½ pastaie de vanilie
  • - 200 gr zahar
  • - 100 gr faina
  • - 3 oua

Mod de preparare

Aceasta prajitura este una dintre cele mai renumite deserturi din Ungaria. Ea a luat “nastere” pe la sfarsitul anului 1950 in renumitul restaurant Gundell din Budapesta.

Separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort (28cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi astfel: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Lasam blaturile sa se raceasca si pregatim siropul cu care le vom insiropa.

Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin obtinand consistenta unui sirop. La sfarsit adaugam si esenta de rom.

Acum e momentul sa pregatim si delicioasa crema de vanilie.

Punem pe foc jumatate din lapte (300ml) si adaugam miezul din pastaia de vanilie impreuna cu pastaia. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate de lapte, deasemenea adaugam si jumatate din zahar (100 gr) si faina. Frecam bine cu mixerul si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu cu o lingura de lemn pana se ingroasa. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas (100 gr) si incorporam usor in crema calda.

Acum a sosit momentul sa asamblam tortul :)

Luam blatul cu vanilie, il insiropam, intindem 1/3 din crema de vanilie, presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema, presaram nuca macinata, asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram nuca macinata.

Imbracam si marginile tortului in “haina” de nuca macinata si decoram cu stafide si nuci intregi.

Se poate servi atat cu frisca batuta cat si cu glazura de ciocolata.

Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise