Tortul perfect pentru orice ocazie

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • - 6 oua
  • - 6 linguri de ulei
  • - o cana faina
  • - o cana zahar
  • - un praf de sare
  • - zahar vanilinat
  • Pentru crema:
  • - un pachet de margarina Rama pentru prajituri
  • - 900 ml lapte
  • - 250 gr zahar
  • - 7 sau 8 linguri faina
  • - o lamaie
  • - 3-4 lingurite ness
  • - fructe (proaspete sau din compot)
  • - 500 ml frisca

Mod de preparare

Pentru blat:

Albusurile se bat bine cu zaharul. Galbenusurile se freaca cu uleiul pana capata consistenta unei maioneze. Se amesteca cele doua compozitii, se adauga faina amestecand de jos in sus pentru a nu se pierde din volumul albusului.

Se unge o forma de tort cu margarina Rama si apoi se tapeteaza cu faina.

Se toarna compozitia si se da la cuptor la foc potrivit. Blatul este copt in momentul in care incepe sa se desprinda de pe peretii vasului (se mai poate incerca cu o scobitoare). Cand s-a racit complet blatul se taie in trei parti si se insiropeaza fie cu zeama de la compot fie cu un sirop facut din apa + zahar + esenta de rom.

Crema:

Laptele se incalzeste usor pe foc, se adauga zaharul si se amesteca pana se topeste apoi se adauga faina amestecand sa nu faca cocoloase. Se mai lasa la foc pentru cateva minute amestecand in continuu sa nu se lipeasca. Se lasa pana se raceste complet.

Dupa racire se adauga cubul de Rama pentru prajituri, se amesteca bine pana la omogenizare completa, apoi crema se imparte in doua. O parte primeste zeama de o lamaie mai mare bine stoarsa iar cealalta parte se amesteca cu cele trei lingurite de ness.

Atentie: in cazul in care crema cu lamaie se taie (se mai poate intampla) se poate drege cu putin gris fier in lapte.

Se aranjeaza tortul: Primul strat de blat insiropat apoi se aseaza crema de ness pentru ca este mai tare, se adauga fructele (se pot folosi orice fel de fructe - cu cat mai diferite cu atat mai bine); se aseaza al doilea blat, crema de lamaie si fructele. La final se pune capacul se imbraca in frisca si se orneaza dupa placul fiecaruia.

Eu am folosit pentru a colora frisca in culoarea roz cateva picaturi de sfecla rosie. Este naturala si nu schimba cu nimic gustul.

Tortul arata foarte bine si daca este asezat intr-o forma dreptunghiulara de prajitura.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise