Turte sau Pelincile Domnului

Timp pregatire
360 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru turte: faina, sare, apa
  • Pentru umplutura: miez de nuca, zahar, esenta vanilie, lamaie si portocala rasa

Mod de preparare

Din faina, sare si apa se framanta aluatul cu o consistenta solida si se lasa la rece 20-30 minute. Cu ajutorul unui sucitor si al fainii se intind foi subtiri (cam ca foile de placinta cumparate) care se coc pe plita pana devin crocante. Se pot taia exact cu forma farfuriei incare vor fi asezate sau se pot taia diferit. Eu prefer ca turtele sa aiba dimensiuni diferite, pentru ca la incorporat se integreaza mai usor cu celelalte ingrediente.

Este o reteta de familie, special pentru postul Craciunului, asa ca regulile sunt deja stabilite de pe vremea mamei bunicii mele. Dumnezeu s-o odihneasca. Turtele le coacem seara pe plita si se lasa pana a doua zi dupa pranz pe un prosop la uscat intr-o camera cu temperatura uscata.

A doua zi se pun in castronele ingredientele: miezul de nuca usor prajit dat la masina, zaharul, lamaia si portocala rasa, precum si sticlutele de ron si vanilie.

In apa fierbinte-fierbinte (doar apa) se pun turtele la muiat si se scot treptat cand sunt foarte bine muiate. Pe platou punem un strat de turte, apoi presaram nuca, zaharul si celelalte si tot asa... Adaugam straturi-straturi pana cand umplem faianta la 5-7 cm cu turte. Se lasa la rece minim 5 ore si se serveste rece.

La parinti, in zona Bacaului, exista obiceiul ca aceste turte sa fie sfintite de catre preot cand \"vine cu Ajunul\", apoi sa se dea de pomana, si abia apoi sa fie servite de toti membrii familiei.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise