Budinca de orez cu sos Bechamel

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • - orez alb (lunguiet sau cu jasmine) ¾ ceasca
  • - orez rosu (preferabil ) sau negru ¾ ceasca
  • - ciuperci cremini sau albe taiate felii subtiri ½ Kg
  • - sunca de Praga sau similar, 200 Gr
  • - spanac (baby) o cutie mare
  • - cam 20 felii de rosii uscate (sun-dried)
  • - 4 oua, 180 gr unt, ulei masline, 1.5-2 linguri faina
  • - o ceapa mare alba sau doua medii
  • - branza telemea sau similar 100gr
  • - 4 catei de usturoi
  • - ½ lingurita de nucsoara
  • - 1 varf de cutit cuisoare macinate
  • - condiment traditional marocan
  • - sare si alte condimente preferate (daca nu cel marocan)

Mod de preparare

Aceasta reteta am creat-o intr-o dupa masa cand am dorit sa fac ceva de mancare pe baza de orez. Mi-am imaginat cum ar trebui sa arate si cam cu ce ingrediente. Am cautat pe net insa nu am gasit ceva satisfacator. Deci am considerat ca ar trebui ma pun pe treaba intrucat eram intr-o stare creativa.

- Se pune orezul alb si cel rosu la fiert in cratite separate. Se adauga putin sare si cate o lingura de ulei in fiecare cratita. Se fierbe ca sa ramana bobul putin tare, fiert cam 60 - 80%.

- Se taie ceapa marunt impreuna cu 2 catei de usturoi. Se pune ceapa si usturoiul in tigaie impreuna cu 100 gr unt si se caleste la foc mic trei-patru minute cu capac. Urmarim numai sa inmuiem ceapa.

- Ciupercile se amesteca separat intr-un castron cu putin ulei si sare si apoi se adauga in tigaie. Preferabil ca tigaia sa fie incapatoare, as sugetiona a se folosi un wok cu capac.

- Se amesteca odata pe minut la foc mic. Se pune capacul. Ciupercile isi vor lasa apa in care se va gati pana va scade la consistenta de sos.

- Totodata cu ciupercile se adauaga sunca taiata cubulete mici. Se adauaga condimente dupa gust (piper si/sau alte condimente preferate).

- Se goleste amestecul gustos de ciuperci intr-un castron la domolit (cu capac).

- Se pune in aceiasi tigaie (wok) cu o lingura de ulei cei doi catei de usturoi ramasi taiati marunt impreuna cu spanacul si cu rosiile uscate. Se pune capacul. Se amesteca de vreo doua ori, in max. 5 minute este gata. Se ia de pe foc se scurge apa de la spanac si se lasa cu capac la domolit.

- In timpul amestecurilor de ciuperci si apoi de spanac se pregateste o tava potrivita ca marime (preferabil ceramica) si se unge cu ulei. Se pune un strat uniform de orez rosu sau negru.

- Peste orezul rosu se intinde cat mai uniform spanacul.

- Se pune orezul alb la fel, intr-un strat uniform peste spanac.

- Se iau doua oua si se amesteca viguros la mixer cu 100gr lapte. Se poate aduaga putin condiment in lapte. Se toarna uniform peste compozitia din tava.

- Se aduaga amestecul de ciuperci si se intinde uniform peste orezul alb. Se pune tava in cuptorul preincalzit la 395F sau 200C.

- In termen de 10-15 minute ar trebui sa pregatim sosul Bechamel.

Se bat cele doua oua, se adauga branza framantata impreuna cu ½ lingurita de nutmeg (nucsoara) praf, un varf de cutit de cuisoare praf. si apoi ½ ceaca de lapte se pune la incalzit sa fie fierbinte. Laptele se amesteca cate un pic cu amestecul de oua.

Se pune untul ramas (cam 80gr) la topit intr-o craticiaora. Cand untul este topit se adauga faina si se amesteca aproape continuu pentru 4-5 minute la foc mic. Va rezulta un sos gros. Se ia de pe foc si se amesteca incet si cate putin cu amestecul de lapte si oua. Trebuie sa rezulte un un sos cu o consistenta aproape similara ca aluatul de clatite. Daca a durat mai mult de 10 minute, nu este nici o problema.

- Se scoate tava pe jumatate din cuptor (este fierbinte!!!) si se toarna uniform sosul Bechamel peste toata compozitia.

- Se presara putin piper si mai ales condiment (preferabil Marocan) si se pune mai departe in cuptor dar la 360F/182C pentru alte 25-30 de minute sau pana cand sosul face crusta si devine auriu. Isi va schimba si culoarea pe mai inchis pe marginea tavii.

Ca sugestie, se poate consuma bine incalzit impreuna cu o mica salata sau chiar si rece ca aperitiv. Daca eliminati sunca in proces, se poate folosi ca mancare de post.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise