Chiftelute din peste cu sos de coriandru verde

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pt. chiftele:
  • -1 kg peste(file)
  • -2 cepe potrivite,nu f. mari,prajite,putin
  • -3-4 cartofi(400-450 g)
  • -1/2-1 ardei dulce
  • -2-3 ardei iuti
  • -1/2 legatura marar verde sau 1,5 lingurita marar uscat
  • -1/2 legatura coriandru verde
  • -cca 5 fire de ceapa verde
  • -2 oua
  • -5-6 catei de usturoi
  • -sare,piper(dupa gust)
  • -pesmet
  • Pt. sos:
  • -5-6 linguri de ulei de masline
  • -cca 4 linguri de faina
  • -cca 200 ml smintina
  • -cca 500 ml apa
  • -1/2 legatura de coriandru verde
  • -sare,piper(dupa gust)
  • -2-3 linguri de zeama de lamiie
  • lamiie

Mod de preparare

Fileul de peste se curate si se lasa intr-o marinata de zeama de lamiie,cel putin 6 ore(eu las peste noapte).

A 2-a zi,fileul de peste(stors bine)se da prin masina de tocat carne,de 2 ori,impreuna cu:cele 2 cepe,prajite putin(dar reci),cartofii fierti,fara coaja(ca pt. piure),reci,ardeiul dulce,ardeiul iute,

mararul(daca e verde),coriandrul verde,ceapa verde.Dupa ce se macina,compozitiei i se adauga:

ouale,marar(daca e uscat),usturoiul batut,sare,piper.

Aceasta compozitie se pune in frigider cam 2 ore.Dupa aceea,se fac chiftelute rotunde(bile),cam de marimea unui 1/2 de ou;se dau prin pesmet,apoi se prajesc.Dupa ce se prajesc,se pun pe sevetel absotbant.Din cantitatea aceasta,ies 75 de “bilute”.Cind se fac chiftelutele,miinile se umezesc,din cind in cind,sa nu se lipeasca de miini,compozitia.

Chiftelutele se servesc cu garnituri(dupa plac),salate,muraturi ,iar alaturi se pune sosul de coriandru.

Sosul il facem asa:5-6 linguri de ulei de masline,se pune intr-o cratita(tigaie adinca…),pe foc.

Cind e fierbinte,se pune faina(cca 4 linguri);se va obtine un “aluat”;lasam pe foc,amestecind tot timpul,pina ce faina se gateste,putin(dar nu se schimba culoarea);se adauga apa(nu toata deodata);facem asa:peste ulei si faina(pe foc),se pune cca 150 ml apa,apoi,amestecam, tot timpul(pe foc),pina dispar cocoloasele;se mai pun cca 150 ml apa,se procedeaza la fel,apoi se pune ultima parte de apa,procedam ca inainte.Deci,se face un besamel.Cind besamelul,fierbe si nu are cocoloase,se pune smintina(in cazul meu,inlocuitor);se amesteca bine si cind clocoteste,se pune coriandrul tocat,sare si piper.

Cind clocoteste,se ia de pe foc si se pune zeama de lamiie.

Sosul se serveste linga chiftelute.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise