Ciolan afumat pe pat de legume

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - Două ciolane de porc, afumate
  • - Doi cartofi potirviți, o țelină, un morcov, o sfeclă roșie, eventual o conopidă
  • - Condimente uscate (mentă, cimbru, busuioc)
  • - 50 ml ulei
  • - 150-200 ml vin roșu
  • - Pătrunjel verde, mărar verde
  • - O căpățnă de usturoi
  • Pentru sos (eventual)
  • - O conservă de roșii în bulion
  • - O conservă de ardei kapia copți
  • - O lingurăță de miere
  • - Un ardei iute uscat sau verde
  • - Câteva boabe de piper sparte sau întregi

Mod de preparare

Eu cumpăr de obicei două ciolanele gata afumate. Le gătesc în vasul dacic, de lut!

Pun vasul dacic la înmuiat circa 30 de minute. El se va hidrata, în acest timp. Este foarte important, pentru că aburii vor găti preparatul!

Fac um mix de legume, tăiate mai mari, din cartofi, țelină, morcov, sfeclă roșie, conopidă...

Condimentez cu mentă, cimbru, busuioc uscat.

Adaug un pic de apă și puțin ulei. Pun totul la cuptor, cu capac!

Verific din când în când. Când începe să se coacă bine, las vasul fără capac vreo 10 minute, pun vin și acopăr din nou!

Când este gata, scot vasul și pun usturoi crud în vasul dacic! Se spune că usturoiul crud este flăcău! Adaug mărar și pătrunjel verde, tocat.

Sosul

De obicei fac și un sos la ciolanele astea. Folosesc pentru asta roșii coapte pe grătar sau la aragaz, sau, iarna, roșii în bulion. Le combin cu ardei kapia copți în același mod. Eu am la congelator, dar se găsesc și conservați, la borcan. Scad pe foc un pic amestecul acesta, în care pun o linguriță de miere, un ardei iute uscat, piperul, mărar și pătrunjel verde tocat.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise