Cozonac

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1,1 kg faina ;
  • 5 oua mari;
  • 500 ml lapte;
  • 50 ml ulei;
  • 50g drojdie;
  • 100g unt;
  • 250g zahar;
  • 1 esenta rom;
  • coaja rasa de lamaie;
  • 1 pliculet zahar vanilat;
  • sare;
  • 50g stafide;
  • 50g nuci pisate;
  • 50g cacao.

Mod de preparare

Intr-un bol mai mare se pun 100 g faina si se oparesc cu 50ml lapte clocotit.
Se amesteca cu lingura pana se raceste , iar cand compozitia este putin calduta se adauga drojdia ,ce a fost frecata inainte cu o lingura de zahar.
Se lasa , maiaua, la crescut 15 min.
Se separa ouale.
Galbenusurile se freaca cu o lingurita de sare. se lasa deoparte, deocamdata.
Albusurile se bat tare cu 5 linguri de zahar, pana se intaresc bine.
In galbenusurile batute se adauga zaharul care a mai ramas,coaja de lamaie,romul, zaharul vanilt,untul (care a fost topit pe foc,iar acum se pune caldut) cate putin  sa se incorporeze in galbenusuri, laptele ramas si albusurile batute spuma. aceasta compozitie se amesteca cu maiaua si apoi se adauga faina cu grija.(faina trebuie sa fi fost cernuta de cat mai multe ori de seara,si tinuta la cald pana in momentul folosirii.)
Se framanta 30 de minute, adaugandu-se din cand in cand cate putin ulei (cei 50ml) pe maini.
Se lasa la dospit 40 minute.
Dupa ce s-a dospit, aluatul se imparte in 4 bucati. Se intinde fiecare bucata groasa de 1 deget, iar in ea se pune umplutura. Se ruleaza cele 2 bucati si se asaza in tava unsa cu unt.vor iesi 2 cozonaci. Se mai lasa 20 minute la crescut la loc cald, iar inainte de a se introduce in cuptorul incins se ung deasupra cu galbenus de ou. 50 de minute de foc potrivit ajung. In primele 20 minute nu se deschide cuptorul.
Umplutura:
Nucile si stafidele (care au fost lasate la inmuiat 20 min in rom) se amesteca cu cacaoa si se adauga peste ele lapte cald. Cu aceasta compozitie de umple cozonacul.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise