Cozonac cu fulgi de migdale

Timp pregatire
260 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • -200 ml lapte cald
  • -80 grame de zahar
  • -2 oua mari la temperatura camerei
  • -55o grame de faina
  • -1/2 lingurita sare
  • -80 grame unt
  • -esenta rom
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -stafide inmuiate in rom
  • -coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • -1 plic drojdie uscata
  • Pentru umplutura :
  • -80 grame de ciocolata amaruie taiata foarte marunt
  • -coaja rasa de la 1 portocala
  • -2 linguri cacao
  • -6 linguri de zahar
  • Pentru uns:
  • -1 galbenus
  • -4 linguri lapte
  • -5 linguri migdale deasupra

Mod de preparare

Aluatul l-am pregatit in felul urmator:

-am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de facut paine. Aluatul l-am lasat la framantat si dospit 90 de minute.

Cand a fost gata framantat am intins aluatul si am presarat amestecul de cacao,coaja de portocala,stafidele si ciocolata taiata.

Din acest aluat iese 1 cozonac. Eu l-am facut in tava rotunda pentru efect, este mai deosebit,dar se poate face in tava de cozonac,sau in orice alta forma mai deosebita in functie de ocazie.

Am uns cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu cele 4 linguri de lapte,apoi am pus fulgi de migdale peste ei si am mai lasat 40 de minute la dospit sa creasca bine. Am copt cozonacul in primele 10 minute la foc mai mare sa creasca apoi am redus la 180 de grade si am lasat 40-45 de minute. El se rumenese repede dar ca sa fie copt sigur in interior, trebuie lasat mai mult si verificat cu scobitoare inainte de a-l scoate. L-am asezat la mijlocul cuptorului si sub tava in care i-am copt am lasat tava mare de la aragaz de protectie, asa procedez cu toate prajiturile si nu se ard niciodata(am invatat de la o matusa).

Se poate pune umplutura cu nuci,stafide,rahat,mac dupa gustul fiecarei persoane.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise