Cozonac cu nuca si cacao

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 30g drojdie
  • 240 g unt topit
  • 6-8 oua
  • 5 l lapte
  • 250 g zahar si 50 g zahar pentru crema
  • zahar vanilat de Bourbon
  • esenta vanilie
  • esenta rom
  • nuci
  • 2-3 linguri cacao
  • coaja de lamaie si coaja de portocala

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei NU RECI din frigider. Se strecoara faina de 2 ori pentru a fi cat mai uscata si aerata, in felul acesta coca creste mai bine. In bucatarie trebuie sa fie cald si sa se evite curentii de aer rece.

Pentru maia - drojdia se freaca cu o lingurita de zahar si putin lapte, se presara putina faina si se lasa la loc cald sa creasca (eu o pun langa foc pe aragaz). Atentie la drojdie pe unele pachetelele de drojdie scrie ca se pune un pachetel la 500 g de faina (adica este de preferat sa folositi 60g nu 30 cat este specificat in reteta) pe altele nu este specificat acest lucru. Laptele se fierbe si se lasa la racorit acelasi lucru se face si cu untul.

Se sparg ouale si se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu putina sare iar albusurile se bat spuma urmand a fi folosite la crema.

Maiaua(drojdia) crescuta se toarna peste faina, apoi se adauga laptele racorit, galbenusurile, mirosuri (rom, vanilie, coaja de lamaie si cea de poartocale si zaharul vanilat). Se framanta minim jumatate de ora. Puteti framanta 10 min manual si 20 cu robotul de bucatarie. In timpul framantarii adaugat cate putin unt si cate putin zahar alternand intre cele doua pana cand puneti in totalitate cantitatile indicate in reteta.

La sfarsit se adauga 2 linguri de albus batut spuma. Se mai framanta putin, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut (la cald) pentru jumatate de ora. In timpul acesta amestecati albsurile batute spuma cu cei 50g de zahar (puteti pune dupa gust), cu cele 2-3 linguri de cacao, nuca macinata sau in cazul meu strivesc nuca cu o sticla pentru a ramane bucatile mai mari si romul. Cand a crescut compozitia, se mai framanta putin pe masa, se intinde coca se pune crema si apoi se impletesc cozonacii, in functie de formele de cozonac pe care le aveti puteti scoate cam 2-3 cozonaci. Se pun in tavile, unse cu unt sau ulei sau cu hartie de copt (dupa preferinte), pana la jumatatea tavii (este bine sa puneti pana la jumatate pentru ca vor creste destul de mult). Se acopera iar tavile si se mai lasa putin sa creasca apoi se ung cu galbenus de ou si se pun pe deasupra cateva bucati de nuca sau zahar cubic. Se dau la cuptor. Dupa cuptorul meu traditional stau cam 1 h.

*Reteta a fost testata si adaptata dupa o carte foarte veche de bucate.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise