Cozonac dulce ca mierea

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat pentru doi cozonaci:
  • 150 g smantana
  • 130 g unt
  • 4 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • 6 linguri pline cu zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie si portocala)
  • 650 g faina
  • Maiaua:
  • 20 g drojdie proaspata
  • 70 ml apa calduta
  • o lingurita zahar
  • o lingura faina
  • Umplutura:
  • pentru un cozonac
  • 200 g rahat
  • 50 g stafide
  • pentru celalalt:
  • 2 albusuri batute spuma
  • 3 linguri cacao
  • 4 linguri nuca macinata
  • 2 linguri mac
  • o lingura de faina
  • esenta de rom
  • Sirop:
  • 200 ml apa
  • 100 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100 g miere de albine

Mod de preparare

- Dizolvam drojdia cu apa,zahar si faina, lasam maiaua la cald sa-si dubleze volumul.

- Intre timp incorporam celelalte ingrediente la care adaugam maiaua crescuta si framantam pana se desprinde aluatul de mana si de vas, apoi lasam la cald sa creasca pana isi dubleaza volumul,sau folosim masina de facut paine la proogramul de framantare si crestere.(o ora jumate)

Umplutura:

- Incorporam albusul batut spuma cu nuca, faina, cacao si esenta de rom.

- Dupa ce coca si-a dublat volumul, impartim in doua.

- Umplem un cozonac, cu rahat si stafide si celalalt cu umplutura de cacao mac si nuca.

- Lasam sa mai creasca o jumatate de ora in tavile unse cu ulei.

- Ungem cozonacii cu albus batut spuma si dam la cuptorul incins pentru jumatate de ora,pana cand e rumen. Scoatem din cuptor, pe un gratar.

- Fierbem siropul din apa zahar si zahar vanilat. Umezim cozonacii cu acest sirop cu ajutaorul unei pensule.

- Lasam 5 minute sa se zvante, apoi ungem cozonacii cu miere de albine. Lasam cozonacii acoperiti, sa se raceasca pe un gratar.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise