Cozonac pufos

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • - 2 kg faina
  • - 1 l lapte
  • - 10 oua
  • - 700 gr zahar
  • - 1 cana ulei
  • - ½ pachet margarina rama
  • - rahat, nuca, stafide, cacao – pentru umplutura
  • - 1 esenta rom si 1 esenta vanilie
  • - doua cuburi drojdie proaspata

Mod de preparare

Se pune drojdia intr-o cana cu 2 lingurite zahar, 1 lingura faina si 1 ceasca de lapte caldut. Cana se tine undeva la caldura pana se umfla dojdia. Se bat 5 oua intregi + 5 galbenusuri cu 450 gr zahar, foarte bine. Restul de zahar (200 gr) se pune in laptele caldut.

Intr-un vailing mare se pune toata faina, apoi drojdia crescuta, ouale batute cu zahar si la sfarsit laptele caldut cu restul de zahar. Toate se pun treptat, cate putin si se amesteca bine pana nu se mai poate cu lingura (se foloseste lingura de lemn), apoi se framanta cu mana. Compozitia se bate de vailing de cel putin 100 de ori.

Uleiul se pune intr-o cana emailata pe foc mic pana se incalzeste bine, apoi se adauga si margarina, dar dupa ce se ia cana de pe foc, sa nu se incinga prea tare. Pe masa sau pe un blat mai mare se pune cate putin din cana cu ulei apoi se framanta iar compozitia direct pe masa, pana intra tot uleiul in ea. Compozitia trebuie sa fie putin moale inainte de a fi gata si sa nu se mai tina coca pe maini.

Se pune inapoi in vailing si se acopera cu o folie iar peste ea se pune un prosop mai gros si se da la cald sa creasca (cca 2 ore). Intre timp se taie rahatul feliute si nuca se toaca marunt. Cele 5 albusuri ramase se bat bezea cu 50 gr zahar, se adauga 2-3 linguri cacao si apoi se da la rece pana se pune in umplutura.

Se pregatesc tavile care se ung cu margarina cate doua sau se pune foaie de copt. Compozitia este pentru 4 cozonaci mai mari sau 5 medii (depinde de tavi). Cand se pune in tava, cozonacul nu trebuie sa fie mai mult de jumatate din tava, pentru ca mai trebuie lasat cca 20 min sa creasca putin.

Inaintede a se baga la cuptor se unge fiecare cozonac cu ou batut iar pe deasupra se presara zahar amestecat cu nuca macinata marunt (dupa preferinta).

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise