Cozonac usor si bun

Timp pregatire
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 550 gr faina
  • 4 galbenuse
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 50 ml ulei
  • 100 gr unt
  • 40 gr drojdie
  • arome (rom ? natural sau esenta
  • lamaie ? coaja rasa sau esenta
  • vanilie ? naturala/baton sau esenta)

Mod de preparare

Laptele se fierbe cu 75 gr zahar. cand e caldut se amesteca: 3 linguri lapte cu 3 linguri faina si drojdia, se lasa la crescut. Galbenusele se freaca spuma cu restul de zahar, apoi se toarna in fir uleiul, se adauga untul foarte moale, apoi amestecul cu drojdia si faina in alternanta cu laptele in care au fost puse aromele. se amesteca cu mixerul de mana cateva minute, apoi se mai framanta cu mana maximum 15min pana se dezlipeste de pe vas (daca este nevoie dezlipiti aluatul cu o spatula si turnati cateva picaturi de ulei pe marginea vasului si continuati) coca devine ca o minge elastica pe care daca o apesi cu degetul revine usor. Se lasa la crescut la cald, uns cu ulei si acoperit aprox 1 ora. Se unge masa cu unt moale si se intinde aluatul, se poate pune umplutura dupa dorinta si se ruleaza. Se pot unge cu ou. Se pun in tava unsa cu unt si se lasa la crescut 15 min. Se coc aurii aprox 35min, depinde de cuptor.

Din acest aluat se pot face cozonaci trandafir, pasca, cozonac umplut, mucenici moldovenesti sau gogosi prajite in ulei

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise