Cozonacei cu nuca

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 5 rulouri de cozonac: 800g faina, 4 linguri untura de porc, 2 linguri de zahar, un praf de sare, 25g drojdie proaspata, 3-4 linguri de smantana sau iaurt, 1 ou pentru uns cozonacii deasupra.
  • Pentru umplutura: 500g nuca macinata, 3-4 linguri de zahar(sau dupa gustul fiecaruia), 2 plicuri de zahar vanilat, 100g stafide, 250ml lapte, coaja de lamaie.

Mod de preparare

Drojdia se dizolva in putina apa calda impreuna cu zaharul si se lasa sa creasca. Intre timp se amesteca faina cu untura si sarea. Se adauga drojdia crescuta si se framanta. Se adauga smantana sau iaurtul treptat(pentru a vedea cat necesita aluatul- smantana are rol de-a lega aluatul). Se lasa aluatul la dospit cam 40 de minute. Dupa ce a dospit aluatul se imparte in 5 bile si din fiecare bila se intinde o foaie subtire si dreptunghiulara peste care se repartizeaza uniform umplutura care se prepara astfel- se incalzeste laptele(sa fie fierbinte) si se toarna peste nuca amestecata cu zaharul, stafidele si mirodeniile, se amesteca bine si se lasa putin sa se raceasca- se ruleaza si se pune in tava unsa sau tapetata cu hartie de copt.Se procedeaza la fel si cu restul aluatului. Se ung deasupra cozonacii cu ou batut, se mai lasa in tava 15 minute si se baga la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc frumos.

* se pot umple si cu cacao amestecata cu zahar sau cu mac oparit cu lapte.

* aluatul este foarte fraged si sfarmicios, mama mea facea cornulete din acest aluat.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise