Dulceata de coji de pepene rosu

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
  • 1 kg de zahar
  • 1/2 l de apa
  • zeama de lamiie 50 ml
  • vanilie

Mod de preparare

De la pepeni, se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricat de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza.

Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm (eu le-am taiat dupa ochi). Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade. Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sau mai mult (eu le-am fiert 2 h) pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu . Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mana in strecuratoare, apoi se cantaresc . Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat.

Zaharul ( 1 kg) se dizolva in 1/2 l de apa... eu am avut numai 430g de coji oparite si scurse(de la o lubenita nu prea mare) si deci am pus 430g de zahar, 215ml apa, 20ml zeama de lamaie si ½ fiola esenta de vanilie... si cind siropul da in clocot , se pun cojile de pepene , zeama de lamiie si vanilia. Se fierb pina se leaga siropul. Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel, eu le-am mai fiert 1h. Au rezultat doua si1/2 borcanele de 190g .

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise