Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente

  • 500 g fasole uscata, din cea cu bobul mare
  • un ciolan afumat
  • 2 morcovi
  • o radacina patrunjel
  • un ardei gras sau capia
  • o legatura marar
  • 2 cepe
  • 3 catei usturoi
  • 200ml vin alb sec
  • 3 foi de dafin
  • 3 linguri bulion
  • sare, piper, boia dulce, un strop de chimen macinat daca va place

Mod de preparare

Reteta asta este inspirata din prima mea carte de bucate - "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", scrisa de Radu Anton Roman. Iese o nebunie de mancare, si numai amintindu-mi imi vine sa o gatesc din nou si din nou :)

Curatam fasolea, o spalam, o lasam in apa de seara pana dimineata, apoi o punem la fiert. Aruncam 3 ape, ca sa nu avem probleme cu stomacul. Separat eu dau si ciolanul in fiert o data si arunc apa. Apoi tai cat mai mult carnea de pe os si o fac bucati. Dupa ce am aruncat toate apele de la fasole, pun ciolanul, foile de dafin, cateva boabe de piper si boiaua. Las sa fiarba la foc molcom.

Dupa vreo ora, curatam legumele, punem ceapa la calit cu 2-3 linguri de ulei, adaugam morcovul si patrunjelul ras, ardeiul taiat cubulete si usturoiul zdrobit.

Dupa ce s-au inmuiat un pic in tigaie le punem in oala peste fasole, turnam si vinul, o lingura de sare si le lasam sa se cunoasca intre ele toate. Din cand in cand mai testam o boaba de fasole, sa vedem daca a fiert destul - trebuie sa fie moale. Dupa ce au fiert destul, adaugam bulionul si mararul tocat si completam cu sare dupa gust. Mai lasam la fiert 5 minute.

In farfurie puteti completa cu niste marar verde - ajuta si la ochi si la gust :)

Descoperiti si alte retete delicioase pe blogul Iria.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise