Moussakas in stil Cypriot

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 2 vinete mari (cat se poate de proaspete)
  • 2 dovlecei verzi marime mijlocie (de asemeni proaspeti)
  • 2 cartofi marisori
  • Ulei pt prajit
  • 600g-700 g carne tocata de pork
  • 1 ceapa
  • 1 lingura bulion sau suc de rosii dupa gust
  • sare, piper dupa gust
  • patrunjel verde tocat
  • Crema béchamel pt care avem nevoie de:
  • 800ml – 1 l lapte fiert
  • 1/3 pachet the unt
  • 5-6 linguri faina
  • 2 oua
  • ½-2/3 cascaval ras (sau halloumi – branza ciprioata)
  • sare/piper dupa gust

Mod de preparare

Mod de preparare:

Se taie vinetele, dovleceii si cartofii in felii de-a lungul si se prajesc pe ambele parti dupa care se aseaza pe hartie de bucatarie ca sa absoarba uleiul.

Carnea tocata se prajeste cu ceapa dupa care se adauga bulionul si se lasa la foc domol pana scade zeama lasata de carne. La sfarsit se adauga sarea/piperul si patrunjelul.

Crema béchamel:

Se fierbe laptele separat.

In vasul in care se va prepara crema se adauga untul si se inmoaie la foc domol. Cand este topit si face spuma se adauga faina incet incet si se freaca repede cu o lingura de lemn pana ce se absoarbe toata faina. Daca mai este nevoie adaugati putin unt.

Si acum partea mai dificila: adugarea laptelui se face incet amestecand repede ca sa nu se faca cocoloase (amestecati cu telul de batut oua sau mamaliga acela de sarma). In cazul nefericit in care se fac cocoloase (mi s-a intamplat odata), bateti compozitia la blender si apoi adugati restul de lapte. Foarte important: crema se face pe aragaz la foc mic ca sa se incorporeze faina si sa-i dea volum cremei (trebuie sa fie consistenta, nici prea subtire nici prea groasa). Se i-a de pe foc. Sarea si piperul se pot adauga in lapte la inceput. La 2-3 minute dupa ce s-a luat de pe foc se pot adauga ouale intregi, nebatute si se amesteca repede ca sa se incorporeze in crema. Dupa oua adaugam cascavalul ras.

Dupa ce am pregatit toate cele de mai sus ungem un vas de PYREX mai mare (35-40cm lungime) cu putina crema si asezam un strat de legume, apoi un strat de carne tocata peste care optional se poate presara cascaval ras si putina crema (2-3 linguri), dupa care adugam alt strat de legume. Peste legume se toarna crema. Optional se presara cascaval ras dupa care se da la cuptor la 170C-175C pentru 40-45 minute (pana ce se rumeneste crema).

Se poate servi cald sau rece cu salata.

Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise