1. Într-o crăticioară încălziţi laptele cu 1 lingură de zahăr, pe foc mic până pe la 45°C. Mutaţi într-un castron mai mare şi vărsaţi drojdia în ploaie. Lăsaţi să se odihnească15 minute.
2. Cerneţi 1 cană de făină deasupra, amestecaţi cu o lingură de lemn până la formarea unui aluat. Acoperiţi cu un şervet curat şi lăsaţi într-un loc cald( 24 à 27 °C) până ce devine spongios(cam 30 de minute.
3. Într-un alt castron bateţi ouăle, gălbenuşurile, sarea, esenţa de migdale, coaja de lămâie rasă.
Cerneţi încă 2 căni de făină peste drojdie , apoi faceţi loc la mijloc şi turnaţi ouăle bătute , amestecând cu o lingură de lemn pentru a obţine o pastă moale şi lipicioasă. Nu trebuie adăugată făină, numai dacă pasta e foarte umedă.
4. Întindeţi cu mâna untul moale peste aluat, apoi încorporaţi-l prin frământare. Acoperiţi cu şervetul şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul(s-ar putea să dureze mai mult căci e un aluat greu, poate chiar 3 ore).
5. Ungeţi cu unt o formă înaltă de şarlotă sau o cratiţă de 2l. Eu am făcut în forme de cozonac. Puneţi în forma unsă hârtie de copt şi ungeţi iar.
6. Dezumflaţi/aplatizaţi aluatul şi puneţi-l pe o planşetă înfăinată. Presăraţi peste aluat stafidele, migdalele, cojile de portocală şi frământaţi până se repartizează uniform fructele.
7. Daţi aluatului o formă rotundă şi puneţi-l în forma de copt. Acopeiţi şi lăsaţi să crească până atinge marginea formei( cam1 ½ ore)
8. Preîncălziţi cuptorul. Ungeţi aluatul pe deasupra cu puţin lapte şi presăraţi migdale mărunţite şi o lingură de zahăr.
9. Puneţi la foc mare 15 minute, apoi micşoraţi la 180°C şi mai coaceţi vreo 30 de minute. Scoateţi şi lăsaţi 5 minute în formă, apoi puneţi cozonacul pe un grătar şi lăsaţi să se răcească. Umblaţi cu grijă că e făptură delicată!
Notă: Cred că puteţi înlocui o parte din stafide cu merişoare roşii uscate, din pungă(se găsesc la Kaufland) pentru că sunt mai multe culori.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise