Prajiturele cu cacao si rom

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 12 prajituri de dimensiunea unei mingi de ...golf:
  • 1. jumatate de cana de unt topit la bain-marie (din care pui de-o parte 2 linguri)
  • 2. 2/3 dintr-o cana de zahar (aprox 170 gr)
  • 3. 2 linguri de lapte
  • 4. 1 ou
  • 5. o cana de faina (250gr)
  • 6. o lingurita de esenta de vanilie
  • 7. o lingurita praf de copt
  • 8. 1/3 cana de cacao pudra (aprox. 80 gr)
  • 9. o cana de nuca tocata (250 gr)
  • 10. un strop de sare
  • 11. 12 (sau cate prajiturele iti ies) bomboane de ciocolata cu lichior/rom
  • Crema:
  • 1. o cana de zahar pudra (250 gr)
  • 2. 2 linguri de unt topit
  • 3. 4 lingurite de lapte
  • 4. jumate de lingurita de esenta de vanilie

Mod de preparare

Sistematic, pacatuiesc cu cate-un dulce. Cred ca stii si tu despre ce vorbesc, daca te regasesti rontaind te-miri-ce-uri in timp ce te uiti la televizor, sau lucrand la calculator ori ravnind dupa o bucatica de ciocolata la 12 noaptea si fugind cu blugii trasi peste pijamale la primul non-stop dupa "patratica fericirii". Been there, done that ! Prajiturile astea le au pe toate: gust dens de ciocolata, bomboane de ciocolata, rom. Te-am convins sa le incerci? :)

Scurta recapitulare: untul il topesti la bain-marie si pui de-o parte 2 linguri din el; oul il separi (galbenusul de albus).

Intr-un vas, bati zaharul cu untul topit, pana capata aspectul unei creme usoare. Adaugi laptele, galbenusul si esenta de vanilie. Combini faina cu praful de copt, sarea si pudra de cacao si adaugi totul treptat peste restul de amestec. Pui aluatul in folie alimentara si il lasi la frigider cam o ora.

Dupa o ora, scoti aluatul si tai cu cutitul bucati egale pe care apoi le modelezi in maini (aluatul va deveni manevrabil foarte repede datorita untului din compozitie), dandu-le forma de bile cu o usoara adancitura in mijloc.

Albusul oului il bati spuma si il pui intr-o farfurie; in alta farfurie pui nuca tocata. Fiecare bila de aluat o treci usor prin spuma de albus si apoi o tavalesti prin nuca. Albusul are rolul de a face suprafata bilei lipicioasa.

Se pun toate prajiturile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 10-12 min. Intre timp, te poti ocupa de crema, amestecand toate ingredientele bine-bine.

Prajiturile le scoti pe un gratar sa se raceasca si cat sunt inca fierbinti, torni peste fiecare cate o lingurita de crema, care se va scurge in toate crapaturile. Apoi le lasi sa se raceasca cam 10-15 min si mai pui in varf cate o lingurita de crema la fiecare (de data asta nu se va mai scurge) si deasupra cate o bomboana.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise