Raţă pe varză

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Raţa – 2,3 – 2,5 kg
  • Morcovi – 0,3 kg
  • Sare – 5 gr.
  • Piper - 10 gr.
  • Boia dulce – 10 gr.
  • Enibahar – 4 gr.
  • Chimen – 3 gr.
  • Coriandru – 3 gr.
  • Cimbru - 10 gr.
  • Foi de dafin – 3 gr.
  • Ceapă - 0,4 kg
  • Usturoi - 80 gr. (opţional)
  • Varză acră – 3-4 kg
  • Suc de roşii – 0,75 L
  • Coniac - 30 ml sau Vin alb demidulce - 100 ml. pt. baiţ (opţional)

Mod de preparare

Raţa se curăţă de ţepi, alte resturi rămase de la ciupelit. Se scot pulpele întregi, aripile întregi şi pieptul în jumătăţi, cu tot cu piele (se dezosează direct). Pulpele şi pieptul se crestează în cruce, fără a despieliţa pasărea. Condimentele împreună cu sarea se pun în râşniţă şi se macină mărunt. Într-un vas se pune circa 30 ml coniac ori 100 ml vin alb demidulce, baiţul pentru pasăre. Usturoiul zdrobit se amestecă cu condimentele şi se freacă bine pieptul, pulpele şi aripile răţoiului, după care se pun la frigider pentru circa 2 ore în baiţ. [Din spatele raţei se poate face o supă de pasăre (într-o oală se pune spatele, sare după gust, 2-3 morcovi, 1 păstârnac. 1 ceapă şi 2-3 căţei usturoi şi se fierb circa 90 minute) cu tăiţei.]

Grăsimea (şi pielea în surplus) de pe raţă, se topeşte într-o tigaie pentru a obţine grăsimea în care se va face mâncarea. Jumăruţele se scot separat pe o farfurie. În grăsimea rezultată se prăjesc pieptul, pulpele şi aripile până schimbă culoarea, după care se scot pe o farfurie.

Toată grăsimea se pune într-o oală mare în care urmează a fi introdusă toată compoziţia. Ceapa se taie mărunt, morcovii se taie rondele şi se călesc uşor împreună cu jumăruţele de raţă (în grăsimea rezultată de pe piept, pulpe şi aripi), după care se adaugă varza acră (spălată bine în 3-4 ape pentru a nu fi sărată). După circa 20 minute se adaugă sucul de roşii şi se mai lasă 2 minute pe foc moale.

Carnea (pieptul, pulpele şi aripile) se pune în vas deasupra verzei, după care se dă la cuptor pentru circa 40 minute. După 40 minute se verifică, iar carnea se introduce sub varză pentru încă 20 minute şi se dă din nou la cuptor. Se verifică dacă e făcută carnea, înţepând uşor cu furculiţa. Oala se scoate şi se lasă la odihnit, 1 oră.

Pentru a fi savurat pieptul de raţă se taie felii şi se serveşte cu varză, mămăligă şi/sau ardei iute.

Poftă bună!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise