Rulada de spanac, dovleac si ricotta

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 450 g aluat pentru paste cu ou
  • ˝ dovleac alungit, taiat in doua si curatat de seminte
  • ulei de masline
  • o lingura seminte de coriandru
  • o lingurita seminte de fenicul
  • sare marinata si piper negru proaspat macinat
  • frunzele de la o legatura de maghiran sau oregano prospat
  • ˝ ardei iute rosu uscat
  • 2 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
  • 800 g spanac spalat
  • 250 g unt nesarat
  • 1/3 nucsoara rasa
  • 150 g ricotta faramitata
  • 50 g parmezan prospat ras, plus inca putin pentru servit
  • circa 20 de frunze prospete de salvie

Mod de preparare

Mai intai preparati aluatul cu ou. Incingeti cuptorul la 220 grade celsius. Taiati dovleacul in bucati mai mari si frecati-le cu putin ulei de masline. Zdrobiti semintele de coriandru, semintele de fenicul si ardeiul iute intr-un mojar, cu un praf de sare si piper. Presarati cu acest amestec bucatile de dovleac, apoi puneti-le intr-un vas pentru cuptor sau o tava in care s aincapa lejer, acoperite cu o bucata umezita de hartie cerata. Introduceti tava in cuptor pentru 30 de minte, apoi scoateti hartia si lasati dovleacul sa se coacainca 15-20 minute, pana se rumeneste usor. In acest timp, incingeti o cratita mare si adaugati in ea putin ulei de masline, frunzele de maghiran sau oregano si usturoiul. Amestecati-le cam 20 de secunde, apoi adaugati spanacul. Cand se incalzeste, apa din el se va evapora – dar nu-i nici o problema. Cu o pereche de clesti, amestecati repede spanacul in cratita, iar dupa un minut adaugati cateva cubulete de unt si nucsoara, amestecand in continuare. Firbeti pana cand scade tot lichidul, apoi condimentati dupa gust si lasati sa se raceasca.

Pentru a intinde aluatul, folositi fie o masina pentru paste si scoateti 4-5 foi de 15x30 cm, pe care le veti lipi la un loc cu putina apa, fie procedati ca mine si intindeti aluatul cu un sucitor pe o suprafata mare, presarand faina sub si peste aluat. Incercati in ambele moduri. Aluatul trebuie sa ramana dreptunghiular, deci aranjati-l dupa cum e nevoie. Intindeti un strat de grosimea unui servet pentru halbe de bere si de dimensiunea unui servet pentru ceai, apoi asezati-l peste un servet curat.

În continuare, puneti un rand de dovleac pe latura lunga mai apropiata de dvs. Pe restul foii de aluat intindeti spanacul, lasand libera in partea opusa o fasie de 5 cm. Faramitati ricotta peste spanac, presarati parmezan ras si apoi ru;lati foaia! Umeziti fasia libera cu putina apa, apoi, cu multa atentie, rulatia luatul cu ajutorul servetului, ca la o rulada obisnuita. Legati-l strans cu sfoara la ambele capete, iar daca considerati ca este nevoie legati-l si la mijloc.

Pentru a fierbe rotolo, luati o tava pentru peste sau o cratita foarte mare cu capac si umpleti-o cu apa clocotita si sarata. Cufundati rotolo in vas si puneti deasupra un grilaj sau o farfurie, ca sa stea sub apa. Fierbeti la foc mic, circa 25 de minute.

In timp ce firbe, trebuie sa preparati niste unt limpezit. Luati untul ramas si puneti-l intr-un vas intins, rezistent la caldura, in cuptor la temperatura scazuta (80 grade Celsius). In urmatoarele 10-15 minute se va topi si veti vedea ca zerul se duce la fund. Inlaturati particulele albe care plutesc la suprafata, apoi scoateti cu lingura untul auriu, limpede, si puneti-l deoparte. Aruncati zerul. Nu aveti nevoie acum de tot untul, dar o cantitate mai mica ar fi dificil de preparat – puteti sa lasati restul in ffrigider si sa-l folositi la cartofi prajiti.

Odata ce ati scos zerul din unt, puteti sa-l incalziti mai tare. Puneti intr-o cratita cam 3 linguri de unt limpezit si incalziti-l. Verificati daca untul e destul de firbinte, adaugand in el o frunza de salvie. Daca se prajeste frumos, adaugati restul frunzelor si prajiti-le circa 30 de secunde, pana cand incep sa se increteasca. Luati-le de pe foc si puneti-le deoparte.

Cand rotolo e gata, scoateti-l cu atentie din vas, desfaceti capetele si taiati-le felii; revin cateva felii per portie. Presarati deasupra cateva frunze de salvie, stropiti cu putin unt aromat cu salvie si terminati cu parmezan ras. E de-a dreptul fantastic!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise