sarmale

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • carne de porc si de vita - 500 sau 600 grame
  • o ceapa mare
  • o ceasca de orez (125-130 grame)
  • un ou
  • sare
  • piper
  • frunze de vitza
  • marar verde
  • pasta de tomate
  • smantana sau iaurt

Mod de preparare

Carnea se taie bucatele si se trece prin masina de tocat. Se pipereaza si sareaza si se amesteca totul foarte bine.

Se toaca marunt ceapa. Orezul se spala bine in mai multe ape. Se pun orezul si ceapa peste carne, impreuna cu ultima apa in care a fost spalat orezul

Carnea se framanta bine cu mainile. Se adauga un ou crud si se amesteca iarasi.

Foile de vitza pun la opararit in apa cu sare. Se tin la oparit pana isi schimba culoarea. Se lasa la scurs. Se taie apoi coditele si nervurile mai groase.

Se aseaza foaia de vitza in palma stanga si se pune putzina pasta de carne.Frunza se ruleaza. Aveti grija sa nu rulati strans ci mai larg.

Cu degetul mare si cu aratatorul de la mana dreapta se preseaza la capete sarmaua aflata in mana stanga, in asa fel incat sarmaua sa se inchida, partea de frunza de la capetele sarmalei sa intre in interiorul acesteia iar carnea sa nu iasa din sarma in timpul fierberii.

Cratita in care urmeaza sa fie fierte sarmalele se tapeteaza cu frunze de vitza.

Sarmalele se dispun circular in cratita, in straturi successive. Deasupra fiecarui strat se presara marar tocat.

Pasta de rosii ( sau daca preferati puteti folosi direct rosii taiate), se diluaze cu apa si se toarna peste sarmale. Inainte de a fi puse la fiert, apa trebuie sa acopere sarmalele cu aproximativ 2-3 cm.

Sarmalele se tin 2 ore la fiert la foc mic. Daca frunza de vitza de foarte frageda, sarmalele sunt gata chiar si in o ora, din momentul in care dau in primul clocot. Se pot servi cu smanatna peste ele.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise