Sparanghel cu sos olandez

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 kg sparanghel alb
  • sare
  • 1 praf de zahar
  • 20g unt
  • Pentru sos:
  • 125g unt
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri apa calduta
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • sare
  • piper
  • 50 ml smantana

Mod de preparare

1. Se cojeste sparanghelul cu un cutit ascutit sau curatator de cartofi, incepand de la varf spre radacina. De la 1-2 cm sub varf se cojeste subtire, iar spre capat se taie o coaja mai groasa. Capetele mai lemnoase se indeparteaza.

2. Se toarna apa intr-un vas mare, se adauga un praf de sare, zahar si untul, iar apoi se da in clocot. Se leaga sparanghelul (vezi sfaturi utile) si se fierbe la foc mediu, pana se inmoaie.

3. Se topeste untul la foc mic, cu grija sa nu se arda. Se indeparteaza spuma, se lasa untul la racit pana devine caldut si se pune deoprate.

4. Se pun galbenusurile si apa intr-un vas rotund ce incape intr-o oala mai mare, insa fara sa ajunga la fundul acesteia. In oala se pune o cantitate de apa sufiecienta, astfel incat vasul mai mic sa fie exact deasupra apei. Se bat galbenusurile pana se obtine o crema spumoasa, se asaza vasul in oala cu apa si se bate in continuare.

5. Se adauga untul, initial picatura cu picatura, iar dupa ce masa de galbenus incepe sa se lege, se toarna usor. Se amesteca in permanenta pentru ca sosul sa nu se dezlege.

6. Se condimenteaza cu suc de lamaie, sare si piper. Se adauga smantana partial batuta si totul se amesteca in sos. Sparanghelul scurs se serveste cu sosul caldut si cartofi noi.

Sfaturi utile:

Pentru ca sparanghelul sa se fiarba uniform, trebuie alese fire cu grosime asemanatoare si se leaga cu sfoara. Firele de sparanghel se taie astfel incat sa aiba lungime asemanatoare.

Manunchiurile de sparanghel vor fi foarte aspectuoase, daca sunt legate cu fasii de ceapa verde. Ceapa se fierbe timp de 1-2 minute, se taie in fasii si se foloseste la legarea manunchiurilor.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise