Zacusca cu bureti

Timp pregatire
540 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 3 kg ghebe
  • 2 kg ceapa
  • 3 kg ardei
  • 3 kg kapia
  • 3 kg gogoari
  • 4 morcovi mari
  • 1 litru ulei
  • 650 gr pasta de rosii de casa
  • sare mare
  • piper boabe
  • foi de dafin

Mod de preparare

Ardeii, gogosarii si kapia ii punem la copt.

Cum ii luam de la copt ii punem intr-o oala mare si ii acoperim cu capac.

Ii lasam sa se racoreasca putin, apoi ii decojim.

Dupa ce i-am curatat de coaja, le scoatem cotorul si toate semintele, apoi ii trecem prin masina de tocat sau robot.

Zeama ce o lasa in oala in care i-ati pus copti, o trecem printr-o strecuratoare si o pastram pentru ca o vom folosi la zacusca.

Ceapa o curatam, o spalam si o taiem in doua.

Intr-o oala punem niste apa la fiert.

Cand clocoteste punem ceapa si o oparim 3-4 minute pentru a iesi amareala din ea.

O scoatem la racorit si o trecem prin masina.

Morcovul il radem de coaja si il spalam.

Il punem intr-o cratita si il fierbem pe jumatate, apoi il maruntim prin masina.

Ghebele le curatam si le spalam in multe ape.

Intr-o oala punem niste apa la fiert si cand clocoteste dam drumul buretilor si ii oparim.

Ii scoatem apoi, ii trecem printr-un jet de apa rece si ii punem la scurs intr-o sita, dupa care ii trecem si pe ei prin masina.

Intr-o oala mare de tuci punem uleiul.

Adaugam ceapa si morcovul si le inabusim cam 5 minute.

Punem amestecul de ardei cu gogosari si zeama ce am strecurat-o lasata de ei.

Lasam sa fiarba la foc potrivit, timp in care invartim cu o paleta de lemn.

Dupa ce a fiert cam o ora incorporam buretii si pasta de rosii.

Amestecam bine sa nu se prinda de fundul oalei.

Cand a scazut destul de bine si uleiul se alege la suprafata inseamna ca e cam gata zacusca.

Condimentam cu sare dupa gust, boabe de piper si cateva bucatele de foi de dafin.

Mai lasam cam 5 minute pe foc si o inchidem.

O lasam sa se raceasca.

Spalam borcanele si capacele cu apa fierbinte si le asezam pe un servet sa se scurga bine.

Zacusca rece o asezam in borcane, pe care le umplem cam pe 3/4.

Le invelim in hartie si le asezam intr-o cratita.

Punem apa pe 3/4, un prosop de bucatarie deasupra si le asezam pe foc la sterilizat.

Din momentul in care inceapa sa fiarba apa le lasam cam 30-35 de minute.

Le scoatem apoi si le invleim bine intr-o patura groasa si punem un alt rand de borcane la sterilizat si tot asa pana terminam cu toate.

Le lasam invelite pana a 2 a zi, cand le ducem la loc racoros.

Sa aveti pofta si spor daca vreti sa o pregatiti!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise