Zacusca cu vinete

Timp pregatire
270 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 10 borcane de 800:
  • 7 kg vinete
  • 5 kg rosii
  • 5 kg ardei kapia rosu
  • 3 kg gogosari
  • 1 kg ceapa alba
  • frunze de telina
  • 10 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • zahar
  • ulei

Mod de preparare

Se spala toate legumele. Ardeii, gogosarii si vinetele se coc, dupa care se curata de coaja si de seminte (fie in apa, fie dupa ce au stat in aburul propriu, intr-un vas acoperit).

Rosiile se dau prin masina de tocat carne sau pe razatoare, se strecoara pentru a nu fi foarte lichide pentru ca atunci cad veti adauga si restul ingredientelor, se va obtine o compozitie mult prea moala si scade dupa ore multe, dupa care se pune la calit cu ulei. Cand s-a aurit putin, se adauga peste sucul de rosii si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand.

Ardeii se dau si ei prin masina de tocat carne/ se dau pe razatoare, dupa care ii adaugati peste sucul de rosii cu ceapa. Maruntiti vinetele ca pentru salata de vinete si adaugati-le si pe ele in oala. Din acest moment, amestecati aproape incontinu pentru ca fiind o compozitie groasa, ea tinde sa se lipeasca de oala. Asadar, luati o lingura de lemn si amestecati si iar amestecati. Lasati sa se intrepatrunda aromele si sa dea cateva clocote, la foc mic pentru ca sare, dupa care incepeti sa condimentati. La final adaugati si frunzele de telina tocate foarte fin si busuiocul deoarece acesta va "lupta" si contra posibilului mucegai.

Cand sunteti multumite de consistenta compozitiei, dar si de gust, dati ochiul la minim si umpleti borcanele cat compozitia este foarte fierbinte pentru ca atunci bacteriile mor si nu va mai fi nevoie de pasteorizare. Astfel, vor tine si 3 ani, fara probleme.

Spor la treaba si pofta mare!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise