Ciupercile, darurile zeilor

Ciupercile. Daruri ale zeilor sau creatiile diavolului, ciupercile au starnit intotdeauna pofta gurmanzilor. Anticii au inventat tot felul de legende  despre aceasta nostima leguma, cu un piciorus dolofan sau subtirel si palarie asemeni unei sofisticate doamne. S-au spus povesti despre ea si in picturile rupestre si in alte forme de manifestari umane ce aratau cat de fascinate erau vechile civilizatii de aceasta leguma, careia ii atribuiau  diverse puteri, chiar supranaturale, pentru ca se spune ca, atunci cand mananci ciuperci si sufletul se intareste, nu numai organismul.

Ciupercile, darurile zeilor

(Articol realizat de Angel)

Indienii maya numeau ciuperca “teonanacatl”, ceea ce inseamna “trup de zeu”, si au transformat-o intr-un obiect de cult  cu ajutorul careia puteau deslusi viitorul prin halucinatiile pe care le producea  consumul de ciuperci.

Vechii greci erau convinsi  ca ciupercile apareau acolo unde fulgerul loveste pamantul. In Egipt "planta nemuritoare" nu era consumata decat de faraoni. Romanii spuneau ca este "hrana zeilor" si se bucurau de gustul ei rafinat, dar stiau tot atat de bine sa se ferasca de efectele ei toxice.

Ciupercile sunt printre cele mai vechi specii vegetale aparute pe pamant. "Mana" cu care se hraneau vechii evrei nu era, de fapt, decat ciuperci.

In Franta a inceput sa se consume si sa se cultive ciuperci frecvent dupa anul 1650, ptr.ca incepand cu secolul XIX sa ajunga tara cu cele mai mari culturi  si cu cel mai amplu export de ciuperci din lume, fiind in prezent intrecuta de S.U.A.

Ciuperca este saraca in calorii (35cal la 100g), in timp ce cantitatea de grasime este nesemnificativa. Este bogata in fibre si proteine (2,5-4 mg la 100g). Ciuperca este la fel de hranitoare precum carnea si mai contine hidrati de carbon, vit.B1 si B2, potasiu si fier. Este una dintre putinele legume care ofera o cantitate mare de seleniu. Ciuperca mai contine ergosterol, o substanta care nu se gaseste la alte legume.

Grecii din antichitate  numeau ciupercile mykes, iar romanii le numeau fungus.

Cum se culeg: se recomanda culegerea lor in primele ore ale diminetii, cu atentie sa nu se atinga partea  de sub pamant. Odata culese trebuiesc puse intr-un cos de rachita, nu in pungi de plastic.

Cum se pastreaza: inainte de a le cumpara, verificati daca sunt proaspete: palaria trebuie sa fie uscata si nu lucioasa.

Se pastreaza in frigider, dar nu in pungi de plastic. In congelator se pot pastra cel mult o luna. Inainte de a le pune  in congelator, se calesc in ulei.

Sfaturi culinare: daca culoarea membranei de sub palarie este inchisa, aroma este fina, delicata, iar daca culoarea este deschisa, aroma este mai puternica. Inainte de a le prepara, la cuptor sau in salate, se stropesc cu zeama de lamaie, ptr. a nu se innegri. Nu se lasa prea mult pe foc, deoarece isi pierd din savoare si se intaresc. Nu le sarati prea mult si nici prea devreme, inainte de a le prepara, ptr. ca sarea le intareste.

Iata si doua retete cu ciuperci:

Tocanita de ciuperci cu carne

Ingrediente: 500g ciuperci asortate (champignons, manatarci, iutari), 350g praz, 250g morcovi, 150g telina, 400g cuburi piept de pasare, 2 linguri de ulei, 1 lingura faina, 200 ml supa de legume, 300 ml smantana, sare, piper, 4 linguri vermut sau 1 lingura suc de lamaie.

Preparare: Se curata ciupercile si se taie bucati. Prazul se curata si se taie in jumatate pe lung si apoi felii. Morcovii se taie felii si telina cuburi. Carnea se prajeste in ulei, apoi se pun ciupercile, morcovii, telina si prazul. Se prajesc putin, apoi se pudreaza cu faina si se calesc. Se stinge cu supa si se lasa sa se innabuse 20 min. Se adauga smantana si se incalzeste. Se sareaza si se pipereaza. La sfarsit se pune vermutul sau sucul de lamaie. Se orneaza cu verdeata. Se poate servi si cu paste.

Salata verde  cu ciuperci si carne

Ingrediente: 1 salata" frunza de stejar", 200 g ciuperci champignons, 300 g muschi de porc, sare, piper, 3 linguri de ulei, 150 ml supa, 2 linguri smantana, 2 linguri otet din vin alb, 1/2 legatura patrunjel, 12 jumatati miez de nuca.

Preparare: salata se spala, se curata, se sterg frunzele si se rup bucati. Ciupercile se spala si se taie felii. Carnea se spala, se sterge si se taie  felii. In uleiul incins se prajesc feliile de carne 4 min. pe fiecare parte. Se scot, se sareaza si se pipereaza. Se prajesc putin si ciupercile. Se amesteca smantana cu otet, sare, piper si patrunjel tocat. Se asaza pe farfurii ciuperci si salata, carne si dressing deasupra, iar la urma se presara nuci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise