Despre conopida, retete si sfaturi

Conopida provine din Cipru, fiind cunoscuta de aproximativ 2500 de ani, iar in secolul al XVI-lea era deja cultivata si in Europa.

Despre conopida, retete si sfaturi

(Un articol de Andreea Manciu)

Conţine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandata pentru prevenirea bolilor de cancer.

100 de grame de conopida contin 21 de calorii.

Conopida are multe intrebuintari fiind folosita la prepararea supelor, ciorbelor, salatelor si mancarurilor. Se mai consuma si murata sau marinata.

La noi in tara se cultiva in toate regiunile, fiind cunoscute multe varietati, printre care si soiuri de vara si soiuri de toamna printre care se intalneste soiul numit „bulgare de zapada”.

Conopida se curata mai intai la radacina. Se desparte in buchetele si se pune in apa rece cu sare si se tine jumatate de ora. Prima apa se arunca, se pune a doua apa in care adaugam 2 linguri de lapte si se pune la fiert. Se adauga laptele pentru a se pastra culoarea alba a conopidei.

Acum sa preparam si cateva reteta cu conopida.

Pui cu conopida

Timp de preparare:

30-45 de minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

- 6- 8 bucati de pulpe de pui

- o conopida mare

- un morcov sau doi

- o ceapa medie

- o lingura de faina

- 3 linguri- 4 linguri de ulei

- bulion

- sare sau delicat

Mod de preparare:

1. Se pun pulpele impreuna cu ceapa tocata marunt,morocovul taiat cubulete si ulei intr o cratita si se acopera cu un capac la foc potrivit

2. Cand sunt rumenite se adauga apa cat sa acopere puiul si se lasa sa fiarba

3. Conopida curatata si desfacuta in buchetele mici se opareste si se adauga peste puiul care este aproape fiert.

4. Se adauga bulion si se mai lasa la foc mic sa fiarba

5. Cand e aproape gata adaugam sare dupa gust sau delicat

6. Daca vi se pare ca sosul este prea zemos puteti adauga o lingura sau doua de faina ca sa se lege.

Conopida pane

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente

o conopida

pesmet sau faine

sare

ulei

Mod de preparare

Se iau buchetelele de conopida si se dau prin pesmet sau faina, iar ulterior se pun la prajit in ulei  bine incins.

Conopida cu smantana

Timp de preparare – 15 minute

Ingrediente

o conopida

400 grame de smantana

Unt

Pesmet

Sare

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu putina sare si cand clocoteste se pune conopida la fiert.Dupa ce a fiert, se scoate, se desface in buchetele. Se ia un vas de yena, pe care il ungem cu unt, asezam buchetelele de conopida peste care punem putin unt, pesmet si smantana si le tinem la cuptor 10 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise