Caramele cu lapte

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 2 cani zahar tos
  • 1 cana zahar maro (bine indesat)
  • 1 cana glucoza lichida (corn syrup)
  • 1 cana lapte evaporat
  • 2 cani smantana de frisca (cea mai grasa)
  • 1 cana unt (225 g)
  • 1 1/2 lingurite de esenta de vanilie

Mod de preparare

Ungeti cu unt o tava de 30 × 40 cm. Daca doriti puteti captusi tava cu pergament in loc s-o ungeti cu unt.

Aveti nevoie de o cratita din inox, eventual cu fundul mai gros, de 4 - 5 litri (nu folositi una mai mica pentru ca o sa dea pe afara). Nu folositi sub nici o forma cratite non-stick! Se pun toate ingredientele in cratita si se pun la foc mediu (Treapta 5). Dupa ce s-a dizolvat untul, introduceti termometrul pentru bomboane.

Cand incepe sa se umfle, dati focul la mic-mediu (cat sa nu dea pe-afara din oala). Amestecati des. Dureaza cam o ora si jumatate pana se evapora apa si creste temperatura peste 110 °C. Cand ajunge la 120°C luati-o de pe foc si adaugati esenta de vanilie.

Daca nu aveti termometru, urmariti ce se intampla cu compozitia: cand incepe sa fiarba face foarte multa spuma, apoi din ce in ce mai putina, apoi doar bule, care devin din ce in ce mai mari pe masura ce se ingroasa. Puneti o picatura de compozitie intr-o cana cu apa foarte rece; scoateti-o si vedeti cat de tare e. Daca inca e moale si se intinde usor, mai trebuie sa mai fiarba. Daca picatura e elastica si destul de tare (ca o caramea calda...), e gata.

Turnati compozitia in tava si lasati-o sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit se taie 100 de caramele. Le puteti inveli in hartie cerata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise