autor:

autor

» » Sucuri si compoturi de fructe

Socata

    Reteta postata pe: 18 martie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

10 flori soc se pun intr-un borcan cu 10 litri de apa, 1 lamaie taiata felii, 1 kg zahar sau ecihvalent, 1 lingura de otet de 9 gr. si 10 g drojdie proaspata sau 1 g drojdie uscata.


Se lasa la macerat 6-7 zile, timp in care se ameateca cel putin 1 data pe zi.


Se strecoara si se trage in sticle.


Excelenta bautura racoritoare, mai ales ca la cateva zile se si aciduleaza putin.

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Anisie Doina Mihaela , 01 iunie 2013

    Tentanta socata mai ales ca poate vine si vara.....

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 iunie 2010

    Super !

  • Fara foto

    Paul de la Cimisoara , 27 mai 2010

    Ma distreaza raspunsurile la intrebari, mai ales cel daca se tine la soare sau la umbra (cel 'in camera 10 zile' este cireasa de pe tort). Agentul fermentatiei este o ciuperca, deci oare cum se tine pentru o fermentatie optima ? In legatura cu lamaile, ele se adauga mai mult pentru aroma si mai putin pentru aciditate.. daca socata e prea acida procesul de fermentatie inceteaza (oricum in esenta este autolimitativ). Daca vrei sa fie mai acrisoara nimic nu te opreste sa adaugi un pic de lamaie dupa. Drojdia intr-adevar grabeste procesul de fermentare, acuma depinde de rabdarea fiecaruia. Pentru oprirea fermentatiei este necesara in primul rand indepartarea sucului clar , ideal prin decantare si filtrare. Apoi se pastreaza la rece. Acizii, in special otetul, sunt inhibitori ai fermentatiei.

    • Fara foto

      laurent , 20 iunie 2009

      Cine mai vrea flori de soc sa mearga la munte, acolo nici nu s-a terminat de inflorit.

    • Fara foto

      ioana , 09 iunie 2009

      Azi am gasit cred ca ultimele flori de soc si am mai pus de-o socata cu gandul la primavara viitoare.

    • Fara foto

      ioana , 29 mai 2009

      Socul este bun si pentru ceai si pentru socata.

    • Fara foto

      ioana , 25 mai 2009

      Ma bucur ca toata lumea e multumita de socata, si dupa cate vad toti au schimbat sucurile din comert cu SOCATA, FELICITARI!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 mai 2009

      Azi fac si eu socata, mi-a luat fiul meu din piata si fac, dar nu stiam de otet.Oare nu o acreste prea repede?

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 23 mai 2009

      Si eu fac aceasta reteta, dar fara otet si este intr-adevar o bautura racoritoare de sezon, excelenta. Eu culeg flori de soc, le pun la uscat si fac si mai tarziu, dar nu este asa parfumata.

    • Fara foto

      ioana , 20 mai 2009

      Cu otetul nu sunt de acord nici cu drojdia, se poate face si fara aceste ingrediente dar se lasa la fermentat cu doua zile mai mult.

    • Fara foto

      torente , 17 mai 2009

      Excelenta racoritoare!!! Preparata in casa, stiind ce pui este muuuult mai sanatoasa!!

    • Fara foto

      pppandrei , 13 mai 2009

      Nu se tulbura sucul de la drojdie?

    • Fara foto

      Iacob Ionut , 20 iunie 2008

      ce sucurile "naturale" fara acid...SOCATA nene bautura raconfortanta mai ales rece...fenomentala!

    • Fara foto

      Mihaela-Natalia Dena (Maestru bucatar) , 14 iunie 2008

      Fiind perioada de recoltare a florilor de soc, le-am cules si-am facut o bautura reconfortanta ,energizanta,cu multe vitamine.

    • Fara foto

      toto , 31 mai 2008

      excelenta racoritoare naturala

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

10 min

273 voturi

Ingrediente

  • flori de soc
  • zahar
  • apa
  • lamaie
  • drojdie

Raporteaza reteta

Printeaza reteta

Compot de cireşe sau vişine

Fructele, curăţate de codiţe, se spală şi se aşează în borcane, nepresate. Siropul rece sau

115 voturi    2 comentarii
1h
Sucuri si compoturi de fructe

Limonada-crema la gheata

Se bat bine smintina cu zeama de fructe sau siropul si se adauga treptat, amestecind mereu apa mineralaSe

15 voturi    1 comentariu
25 min
Sucuri si compoturi de fructe

Compot de pere

Se pune apa cu zaharul si vanilia sa fiarba. Cind da in clocot, se adauga perele curatate si taiate

48 voturi    1 comentariu
45 min
Sucuri si compoturi de fructe

Anisie Doina Mihaela

Tentanta socata mai ales ca poate vine si vara.....

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Sucuri si compoturi de fructe
Limonada cu visine

Limonada cu visine

Spalam visinele, indepartam coditele si scoatem samburii. Intr-un vas mai mare punem apa plata cu zaharul si amestecam, pana ce, acesta

0 voturi    0 comentarii
15 min
Sucuri si compoturi de fructe
Nectar de corcoduse

Nectar de corcoduse

Corcodusele curatate de codite si frunze, le spalam bine cu apa rece si le punem intr-o oala mare (eu amo oala de 20L pe care am folosit-o)

4 voturi    5 comentarii
1h 20 min
Conserve si muraturi