Ce sa nu mananci de Craciun daca ai hipertensiune

O alimentatie corespunzatoare este extrem de importanta pentru cei care au hipertensiune. Asa ca nici masa de Craciun sau Revelion nu ar trebui sa fie neglijata. Multe dintre mancarurile traditionale de sarbatori nu sunt recomandate celor care au tensiunea ridicata.

Ce sa nu mananci de Craciun daca ai hipertensiune

Daca sunteti diagnosticati cu hipertensiune (adica o valoare a tensiunii sistolice/diastolice de 140/90 mmHg sau peste), atunci este bine sa aveti grija si la alimentatie, chiar daca luati medicamente pentru a va trata. La masa festiva de Craciun sau Revelion poate aparea tentatia pentru abatari de la regula. Ca sa nu aveti probleme cu tensiunea, iata ce alimente va sfatuim sa evitati pentru a nu avea probleme cu tensiunea de sarbatori.

Sarea

In general, consumam mai multa sare decat este necesar pentru o dieta sanatoasa. Insa chiar si o mica reducere a cantitatii de sare din alimentatie poate scadea tensiunea arteriala considerabil. Consumul de sare in exces duce la cresterea tensiunii si afectarea muschiului cardiac in timp. Ideal ar fi sa nu consumam mai mult de 2400 mg de sodiu pe zi, adica circa 6g de sare pe zi. Asa ca evitati la masa de Craciun alimentele care contin multa sare, mai ales daca sunt procesate si nu stiti ce cantitate de sare contin (aperitive cu mezeluri), fripturi in saramura etc. In plus, gustati inainte mancarea si puteti pune sare doar daca este imperios necesar. Daca sunteti musafiri la masa, rugati gazda sa nu sareze foarte mult mancarea dvs.

Inlocuiti sarea cu lamaie, condimente, ierburi aromatice pentru a da gust mancarii.

Muraturile

Si muraturile contin o cantitate mare de sare, aceasta ajuta la conservarea legumelor si creste timpul de pastrare a acestora. Insa pentru hipertensivi acest lucru este foarte daunator, astfel ca recomandarea este sa reduceti la minimum consumul de muraturi.

Fructele si legumele conservate

Pentru a evita cresterea nivelului tensiunii arteriale, incercati sa restrictionati pe cat posibil consumul de conserve de fructe si legume. Ca sa reduceti continutul de sare din conserve, puteti totusi sa apelati la cateva trucuri: scurgeti si spalati bine fructele sau legumele de sucul in care se afla. Mai puteti sa le si fierbeti putin (10 minute) inainte sa le consumati pentru a reduce continutul de sodiu folosit ca stabilizator in conserve, fie ele si de fructe. Aceste alimente au un continut ascuns de sodiu, la care probabil ca nu v-ati fi gandit.

Alimentele procesate

Nu este nevoie sa va spunem ca nu sunt in general sanatoase alimentele procesate, insa pentru hipertensivi acestea sunt si mai periculoase pentru ca ascund un continut greu de controlat de sare sau sodiu. Asa ca cel mai bine le excludeti cu totul din dieta.

Produsele de panificatie

Acestea au o sumedenie de grasimi saturate, substante bogate in sodiu (cum sunt bicarbonatul de sodiu si praful de copt). Acestea pot duce la cresterea tensiunii si a greutatii, care agraveaza si mai mult problemele arteriale.

Zaharul

Incercati sa evitati pe cat posibil dulciurile la masa de Craciun, acestea ar trebui evitate in general pentru ca duc la crestearea in greutate si, implicit, la complicarea afectiunii arteriale avute.

Grasimile

Desi se intampla adesea ca la mesele festive sa avem pe masa felurite mancaruri scaldate in grasime, mai ales preparate din carne de porc, este bine de stiut ca si acestea reprezinta un risc de crestere in greutate si de incarcare a arterelor. Asa ca cel mai bine reduceti consumul de alimente bogate in grasimi animale.

Alcoolul

Bauturile alcoolice afecteaza peretii arteriali, ducand la intarirea si ingustarea arterelor, ceea ce duce la arteroscleroza. Complicatia aceasta duce la cresterea presiunii cu care circula sangele in artere si la tensiune crescuta.

Cofeina

Reduceti cat mai mult consumul de produse cu continut de cafeina, ca de exemplu: cacao, cafea, unele bauturi racoritoare, pentru ca acestea stimuleaza cresterea tensiunii arteriale. Cofeina are efect vasoconstrictor, adica ingusteaza arterele si creste tensiunea. Asa ca evitati

Sursa articol.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise