Acest fel de mancare atat de delicios, Ratatouille, este faimos in intreaga lume si are “rude” la fel de gustoase prin intreaga zona meditereaneana. Chiar daca multi oameni sustin ca Ratatouille este un fel de mancare tipic din Provence, Franta, el nu apare in lista de 1.123 de retete din cartea de bucate a lui J.B. Reboul, de la sfarsitul secolului al 19-lea, “La cuisiniere Provencale”. De fapt, Ratatouille este o reteta destul de moderna, una care nu ar fi putut fi facuta inainte ca rosiile sa vina in Europa din Lumea Noua. De fapt, autorul Marimar Torres sustine ca Ratatouille are o legatura cu “samfaina”, un fel de tocana cu legume prajite, din Catalonia, datand din vremurile in care Provence era legata politic de Catalonia si Aragon.
In orice caz, in toata zona mediteraneana, cand un tip de bucatarie incearca sa descrie propriul tip de tocanita, i se spune “ratatouille”.
Sunt multe feluri in care putem pregati Ratatouille si este un fel de mancare foarte popular in intreaga lume. Iata o reteta de Ratatouille.
Ingrediente:
500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 3 linguri ulei. Pentru sos: 3 linguri ulei, 4 cepe tocate, 1 kg rosii oparite si curatate de pielita, 4 catei de usturoi (zdrobiti), sare, piper, o foaie de dafin, nucsoara, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare:
Se taie vinetele si dovleceii (cu coaja) cuburi mai mari, iar ardeii - fasii. Se calesc toate - pe rand - intr-o tigaie, dupa care se pun intr-o cratita si se amesteca.
Sosul: Se pune la-ncins uleiul si se rumeneste ceapa. Se adauga rosiile taiate, nucsoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea si piperul.
Se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se introduc vinetele, dovleceii si ardeii, se presara deasupra patrunjelul tocat si se serveste imediat.

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii