Acest fel de mancare atat de delicios, Ratatouille, este faimos in intreaga lume si are “rude” la fel de gustoase prin intreaga zona meditereaneana. Chiar daca multi oameni sustin ca Ratatouille este un fel de mancare tipic din Provence, Franta, el nu apare in lista de 1.123 de retete din cartea de bucate a lui J.B. Reboul, de la sfarsitul secolului al 19-lea, “La cuisiniere Provencale”. De fapt, Ratatouille este o reteta destul de moderna, una care nu ar fi putut fi facuta inainte ca rosiile sa vina in Europa din Lumea Noua. De fapt, autorul Marimar Torres sustine ca Ratatouille are o legatura cu “samfaina”, un fel de tocana cu legume prajite, din Catalonia, datand din vremurile in care Provence era legata politic de Catalonia si Aragon.
In orice caz, in toata zona mediteraneana, cand un tip de bucatarie incearca sa descrie propriul tip de tocanita, i se spune “ratatouille”.

Sunt multe feluri in care putem pregati Ratatouille si este un fel de mancare foarte popular in intreaga lume. Iata o reteta de Ratatouille.

Ingrediente:

500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 3 linguri ulei. Pentru sos: 3 linguri ulei, 4 cepe tocate, 1 kg rosii oparite si curatate de pielita, 4 catei de usturoi (zdrobiti), sare, piper, o foaie de dafin, nucsoara, patrunjel verde tocat.

Mod de preparare:

Se taie vinetele si dovleceii (cu coaja) cuburi mai mari, iar ardeii - fasii. Se calesc toate - pe rand - intr-o tigaie, dupa care se pun intr-o cratita si se amesteca.

Sosul: Se pune la-ncins uleiul si se rumeneste ceapa. Se adauga rosiile taiate, nucsoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea si piperul.

Se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se introduc vinetele, dovleceii si ardeii, se presara deasupra patrunjelul tocat si se serveste imediat.

  • 37 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Dragos Mihai, 26 octombrie 2014

    E delicios

  • Fara foto

    Diana Şurpanu, 29 ianuarie 2014

    incercati reteta nu aveti ce pierde

  • Fara foto

    Catalin Şain, 01 decembrie 2013

    e voglia a magnia!!!!

  • Fara foto

    Silene Coletto, 16 noiembrie 2013

    E delicios

  • Fara foto

    Aurica Notingher, 16 noiembrie 2013

    E delicios

  • Fara foto

    Alexandra Apetrei, 16 noiembrie 2013

    deoarece in piaţa de legume se găsesc aceste ingrediente ,recomand să încercaţi reţeta...

  • Fara foto

    Camelia Lya, 16 noiembrie 2013

    E delicios

  • Fara foto

    Dan Malache, 16 noiembrie 2013

    ...excelent!!!

  • Fara foto

    Maria Ursu, 30 octombrie 2013

    super

  • Fara foto

    Anna Gazsi, 19 septembrie 2013

    felicitari e foarte buna si vegetarian si merge bine ca garniture OK

  • Fara foto

    Dumitru Marian, 05 septembrie 2013

    foarte tare reteta.

  • Fara foto

    Sy, 28 august 2013

    A iesit super,nucsoara da un gust deosebit,este un "ghiveci"cu clasa....

  • Fara foto

    Neagu Seby, 10 iulie 2013

    delicios

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Au aparut vinetele deci sa trecem la treaba !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Aceasta reteta este o bunatate !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Nucsoara adevarata da o savoare extraordinar de buna mancarurilor de acest gen. Felicitari pentru articol.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2009

    Interesanta idee pentu post.

  • Fara foto

    Catalina, 11 octombrie 2009

    Vinetele, pentru a fi mai usor digerabile, se pot da intr-un clocot, dupa ce in prealabil au fost tinute cu sare, si clatite de sucul negru lasat. Date in clocot, scurse bine, sunt la fel de gustoase in mancare, dar mai dietetice.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 11 iulie 2009

    As inlatura nucsoara,nu am mai intalnit in reteta de ratatouille,se pregateste cu ulei de masline!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Am pregatit si eu aceasta reteta,mi-a placut .

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Am facut si eu acest fel si a iesit delicios,nucsoara i-a dat o aroma deosebita.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 mai 2009

    Ceva asemanator gatesc si eu, dar nu am folosit nucsoara, in plus eu adaug cascaval razuit si dau la cuptor.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Se aseamana foarte bine cu o reteta pe care o gatesc mereu,cu deosebirea ca eu introduc compozitia la cuptor pentru gratinare sau o pregatesc gen musaca.Sunt delicioase toate.O sa incerc si reteta postata de dvs.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

    Mi se pare ca reteta de Ratatouille seamana foarte mult cu reteta de ghiveci. Voi incerca reteta pentru oana acum nu am folosit nucsoara.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 20 martie 2009

    Am vazut desenul animat "Ratatouille". Mi-a placut foarte mult si cu toate ca acolo "bucatarasul" este un soricel (mancare gatita de un soarece?!), cand il serveste pe critic cu celebra "rataouille", faza e atat de frumos descrisa in desen ca parca ai gusta-o chiar si gatita de un soricel :). A fost la HBO acest frumos desen animat in format 3D. Merita vazut la orice varsta (pentru cei care nu l-au vazut deja).

  • Fara foto

    stefan petcu (Bucatar) , 02 februarie 2009

    Super reteta. Doar ca daca nu tai legumele in cubuletze este chinuitor sa le calesti. In special vinetele care si asa trag mult ulei. Si este ok sa punem si cuperci. Una peste alta a iesit ok. Eu am pust legumele calite straturi in tava si dupa ce am pus sosul am bagat tava la cuptor 30 de minute.

  • Fara foto

    ana, 01 februarie 2009

    Abia astazi am depistat reteta, precis maine o fac.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 30 ianuarie 2009

    Deja am gatit-o. Am gasit in comert congelate si nu am gasit nicaieri cum sa o gatesc. Oricum, nu am voie prajit. Eu am fiert continutul pungii, garnitura la creveti cu sos de smantana. Si la ratatouille am pus cam 4 linguri de smantana. A fost buna. Multumesc pentru reteta.

  • Fara foto

    Yasmin, 30 ianuarie 2009

    Am facut ratattuile am urmat reteta in plus am calit separat 200-300 gr. de ciuperci si am ras branza deasupra si am introdus la cuptor ptr. 10-15 min. Preparatul cred ca este si mai bun si gustos daca folosim legume Romanesti (de gradina)

  • Samy

    Samy (Bucatar) , 30 ianuarie 2009

    Din päcate \"modul de preparare\" lasä de dorit. -Legumele se taie egal,altfel riscäm sä nu se cäleascä toate la fel,felii sau cuburi, cum vrea fiecare, dar nu amandouä. -In primul rand se cäleste ceapa cu usturoiul ( in nici un caz nu se präjeste), apoi se adaugä ardeiul cam 3 minute, dupä care urmeazä vinetele si dovleceii incä 3-4 minute.Se adaugä rosiile si se lasä incä 7-8 minute. La sfarsit se adaugä sarea, piperul,cimbru si oregano. Nucusoarä si dafin....???????????Nu am intalnit in nici-o retetä Ratatouille. Important: uleiul preferabil de masline. Mancarea nu se dä \"in clocot\" cäci se strivesc legumele, noi nu gätim pilaf si nici ciulama, ci.....Ratatouille.Totul se gäteste la foc mic.Ideal este o cratitä de teflon si nu avem probleme cu \"arsul mancärii\". Poftä bunä! Ce vä lipseste este garnitura ce ne-o recomandati. De regulä se serveste dupä gustul fiecäruia:paine proaspätä,orez, cartofi natur....!

  • Fara foto

    BUCURA DANA ALICE, 30 ianuarie 2009

    Am facut preparatul cu vinetele si ardeii copti. restul legumelor le/am inabusit cateva minute. Am introdus totul al cuptor incins 15 minute.Se poate manca si rece. Pofta buna !

  • Fara foto

    aleca, 29 ianuarie 2009

    Am facut si eu, in timpul postului, si e chiar buna! :x

  • Fara foto

    alinutza, 29 ianuarie 2009

    Mi se pare interesanta, probabil o s-o fac cat de curand! Eu oricum sunt inebunita dupa tot ce include vinete, dovleci si ardei, deci ... :)

  • Fara foto

    dan, 29 ianuarie 2009

    De ce umblati cu pacaleli? In fotografie vinetele si dovleceii sunt taiate felii,iar voi in rteta spuneti sa le taiem cuburi mici. Pai oameni seriosi sunteti voi? Totusi o sa urmez si eu reteta, dar cum este in fotografie, pentru ca are un aspect mai placut. Multumesc!

  • Fara foto

    adelinaflucsa, 29 ianuarie 2009

    Am facut ratattoille dar mi s-a ars. Desi am urmat o reteta citita intr-o revista am tinut prea mult mancarea in cuptor si s-a ars. Am tinut cat spunea in reteta pentru un cuptor cu gaz dar cred ca la noi difera intensitatea. Cum sa calculez cat trebuie tinut un fel in cupotor, minute in plus, in minus.

  • Fara foto

    simona_popescu, 29 ianuarie 2009

    Mie nu-mi prea place gustul dar ii fac des copilului meu pentru ca am fost cu el la cinema si a vazut filmul. Chiar a doua zi mi-a spus ca vrea si el si de atunci vrea foarte des. Imi pare bine pentru ca asa mananca legume desi nu prea mananca asa ceva de obicei.

  • Fara foto

    paula_negrea, 29 ianuarie 2009

    Eu am aflat de aceasta reteta cand am vazut filmul dar nu am cautat reteta pana acum. Chiar o sa o pregatesc acum ca am citit cum se face.