Sosul bolognese e un tip de sos pentru paste bazat pe carne, originar din regiunea Bologna, din Italia. De regula, cei din Bologna servesc acest sos alaturi de tagliatelle sau lasagna. Mai rar, apare si langa macaroane sau alt fel de paste scurte.
Reteta traditionala contine carne de vita, de porc, ceapa, morcovi, pasta de rosii, zeama de carne, vin rosu si, optional, lapte sau smantana. Cu toate acestea, au aparut foarte multe variante de bolognese, cu ingrediente diferite, de la carne 100% de porc la carne de pui sau chiar ficat de gasca. De asemenea, se mai pot adauga prosciutto, mortadella sau ciuperci porcini. Sosul este de asemenea faimos pentru faptul ca se fierbe un timp indelungat (aproximativ 2 ore).

Iata si cum se prepara:

Ingrediente:
250g carne tocata de porc, 250 g carne de vitel, 1 kg spaghetti, 6 cutii de rosii (pelati), sare, piper, usturoi, busuioc, patrunjel, ulei de masline 2 linguri, parmezan, 1 dl de vin alb.

Mod de preparare:

Se caleste ceapa marunta (2 cepe mari), nu trebuie sa se inegreasca, se adauga carnea tocata, cu care se caleste mai departe toul la foc mijlociu, se adauga usturoiul pisat (3 catei). Dupa ce se evapora apa de la carne, se adauga vinul alb. Se lasa sa se evapore vinul, dupa care se pun rosiile date prin sita, fara simburi - rosiile trebuie sa devina ca un sos inante de a fi puse peste carne. Se lasa totul la fiert timp de doua ore.

Cind sosul este aproape gata, se pune la fiert o oala cu apa pentru pasta, la care se adauga o lingura de sare si o lingura de ulei de masline. Cind apa clocoteste se pun pastele si se lasa la fiert de la 6 la 8 minute (Spagehtti Barilla), pastele trebuie sa fie al dente. Dupa care se scurge, se pune intr-un castron in care era deja sos, apoi se amesteca cu sosul de rosii.

In momentul cind se serveste, se adauga din cratita o lingura mare de sos, iar pe deasupra se pune parmezanul dat deja inainte prin razatoare. Se insoteste cu un bun pahar de vin rosu. Va urez pofa buna! Atentiune, tot secretul sta in coptura sosului nu mai putin de doua ore!

  • 14 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gheorghe Stoian, 19 februarie 2014

    reteta ca reteta sa nu se inegreasca ceapa asta este important,in rest este bine . bravo Be.Beku

  • Fara foto

    Oana Brinzei, 21 ianuarie 2014

    vreau si eu o portie

  • Fara foto

    Beku Bekutzu, 12 ianuarie 2014

    MAI TREBUIE SI 10 L DE VIN ROZE,UN BATAL LA ROTISOR SI PATRU CADINE, SA DANSEZE PE MESE... SI GATA SPAGHETELE.....

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Felicitari !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 august 2009

    Felicitari! Cu sigranta o sa fac reteta asta. Imi place

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 29 iulie 2009

    Super reteta,felicitari.

  • Fara foto

    big58 (Bucatar) , 27 iulie 2009

    Acest sos bolognes se foloseste in Italia in lasagna dar se potriveste si pentru paste sau la alte garnituri. Sosul este hranitor si foarte aromat ... Un alt mod de preparare: Prima data se prepara soffritto. Combina ceapa, telina si morcovul intr-o tigaie unsa cu unt si gateste la foc mediu pana cand ceapa devine aurie inchis. Adauga carnea de vita, porc, carnaciorii in soffritto, si acum da focul tare; gateste pana ce carnea se rumeneste. Presara usturoiul, chimenul si piperul. Adauga rosiile, lasa sa fiarba putin tare si apoi da focul mic. Apoi mai gateste timp de 15 minute la foc mediu. Acum adauga laptele si asezoneaza cu sare. Da focul mic si lasa sa fiarba inabusit, punand un capac pe tigaie, timp de doua ore jumatate. La cel putin 20 de minute amesteca sosul ca sa nu se prinda. Aveti nevoie de: 1 ceapa taiata marunt 1 telina, taiata marunt 1 morcov, taiat marunt 4 lingurite unt 350 gr carne tocata de vita 150 gr carne tocata de porc 150 gr cabanos 1 catel de usturoi, maruntit 1 lingurita chimen 1 lingurita piper 1 kg rosii curatate de pielita si taiate marunt 1 cana lapte Va sugerez ca pe toata perioada cand gatiti acest fel de mancare , sa ascultati melodiile urmatoare: • Ana Gabriel - Un viejo Amor • Ana Gabriel - Paz en este amor • Ana Gabriel - Me equivoque contigo • Ana Gabriel - El gallo de oro • Ana Gabriel - Que Hare Sin Ti • Ana Gabriel - No Sabes • Ana Gabriel - Mexico Lindo Y Queridocielito Lindo • Ana Gabriel - Dos Locos De Amor • Ana Gabriel - De Aqui Para Alla • Ana Gabriel - Como Agua Para Chocolate Pofta buna...!!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 iulie 2009

    Interesant articol,iar reteta trebuie sa fie delicioasa...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iulie 2009

    Cred ca e un sos foarte bun.Merita incercat.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 iulie 2009

    Suna...delicios!

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 25 iulie 2009

    Îmi place tare mult Sosul Bolognez. Şi reţeta e foarte bună!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 24 iulie 2009

    Intradevar sosul Bolognese are multe variante,eu una folosesc numai carnea de vita si adaug si putina tija de telina,ii da o aroma aparte.Foarte interesant articolul.

  • samoila tudorel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 24 iulie 2009

    Foarte buna reteta! Am o pofta nebuna de paste Bolognes, dar este foarte cald!

  • Czompa Nadia

    Czompa (Chef de cuisine) , 24 iulie 2009

    Super reteta!