Tuturor ne plac prajiturile, si mai ales satisfactia pe care o avem cand cei dragi ne lauda “realizarile”. Pentru ca stim cu totii, cele mai bune prajituri sunt cele facute in casa, cu drag si atentie pentru detalii. Insa oricat de mult ne-am chinui, sunt anumite bunatati care ne ies foarte greu. Pentru ca una dintre ele e frisca, haideti sa aflam impreuna cum se face frisca adevarata!

In primul rand, aveti nevoie de ingrediente proaspete si de buna calitate si pe cat posibil, naturale. Gospodinele cu experienta recomanda urmatoarele ingrediente: 1/2 kg smantana proaspata, 4 linguri zahar pudra,1 plic zahar vanilat sau o fiola de esenta de vanilie pentru a da o aroma inconfundabila.

Pentru a fi siguri ca veti obtine o frisca delicioasa, este important sa lasati mai intai smantana la frigider cateva ore, pentru a se raci bine. Apoi, o rasturnati intr-un vas (de exemplu un castron de mixer) si o lasati 10 minute. Incepeti sa bateti frisca la viteza mica si cind observati ca incepe sa creasca, puneti treptat cu lingura zaharul pudra si cel vanilat, iar apoi dati mixerul la o viteza mai mare. Continuati sa bateti pana se ingroasa si devine ca o spuma, iar apoi opriti mixerul si puneti 2 pliculete de intaritor pentru frisca. Cand este gata, dati vasul la frigider pentru o ora.

Este foarte important sa stiti ca in comert exista o smantana speciala pentru frisca. Se poate gasi la orice supermarket, de obicei  in niste sticlute mici de plastic de 0.25, pe care scrie “Smantana pentru frisca”. Trebuie sa fiti foarte atenti, pentru ca aceasta smantana are un termen de valabilitate de doar cateva zile.

 


  • 33 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Nicoleta Anelisa Gradineanu, 05 mai 2014

    Multumesc e foarta buna

  • Fara foto

    Dorel Ilea Bonda, 10 ianuarie 2014

    Gordon R. spune sa scoti frisca cu 30 minute inainte de preparare.!!!

  • Fara foto

    Moryy Hueronymous, 24 decembrie 2013

    mersi mult

  • Fara foto

    Iulia Mihaela, 22 decembrie 2013

    .E deja in frigider si nu am rabdareeee!! :)

  • Fara foto

    Tudor George, 19 decembrie 2013

    ati adus lumina pe strada mea!ms!

  • Fara foto

    Ade Adelina, 11 decembrie 2013

    multumesc frumos pt reteta!!! :)

  • Fara foto

    Nicolaie Iulia, 01 decembrie 2013

    mi-a fost de folos aceasta reteta

  • maria

    maria (Chef de cuisine) , 04 iulie 2013

    Sant de acord cu ce a spus Sydy,am folosit si eu diverse tipuri de frisca printre care si de la Milli si u am avut probleme.a iesit ''bat'' ca sa spun asa.Puneti in vasul in care urmati sa bateti frisca si zaharul pudra si vanilia pentru aroma,si puneti la frigider intre 15-30 minute apoi o bateti ,la inceput cu viteza mica si apoi la viteza mare Succes!!

  • Fara foto

    Alina Smaranda Tudoran, 23 iunie 2013

    bunaaaaaaaaaaaaaaaaaaa foarte buna friscaaa.

  • Fara foto

    silvia (Bucatar) , 08 iulie 2011

    Eu folosesc frisca de la o firma din beclean, este lichida si imi da cata cantitate vreau eu e frisca naturala 32% grasime e minunata

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

    Mie mi se pare ca cel mai bine iese frisca de la ,,MILLI''.Ma impac foarte bine cu ea.

  • Fara foto

    BABY NICOL, 02 martie 2010

    Atentie! NU CUMPARATI FRISCA LICHIDA DE LA MILLI, ESTE CEA MAI PROASTA DE PE PIATA!!!!!

  • Fara foto

    Sergiu, 14 februarie 2010

    Frisca nu se face cu orice fel de smantana, ea se face cu smantana de la tara sau cu smantana cu 30% grasime minima, iar ea se bate pana se intareste si in smantana la batut se pune si zahar (dupa gust). Ea se bate pana se intareste putin in caz contrar daca se bate mai mult se va face face unt... :|

  • Fara foto

    Adina, 01 septembrie 2009

    Cum adica se taie? Ce trebuie facut sa nu se taie? Cine stie sa imi raspunda si mie va rog. Eu ma chinui de mai bine de o ora sa bat smantana cu zaharul la mixer si nici un rezultat i-am pus si intaritor ptr frisca dar degeaba este lichida.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Eu folosesc frisca facuta in casa cu smantana proaspata sau de lunga conservare,este foarte important procedeul pt ca se bate doar cu zahar farin, la inceput viteza mai mica pana se omogenizeaza, iar dupa omogenizare viteza mare, facand atentie sa nu se ''taie''.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Si eu prefer frisca facuta in casa,in locul celei de la tub,e mai sanatoasa.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Frisca adevarata se face dintr-o smantana adevarata,dar cum asa ceva mai rar se gaseste,timpul ne preseaza apelam la cea semipreparata sau preparata gata.Pacat,ce e pregatit in casa e mult mai sanatos.

  • Fara foto

    marita28 (Chef de cuisine) , 21 martie 2009

    Este tot mai dificil sa gasesti in ziua de azi smantana curata(adevarata) in orase; chiar si laptele nu este ca si atunci cand il iei direct de la tara.

  • Fara foto

    ave (Bucatar) , 18 martie 2009

    Daca vreti o frisca buna mai gasiti smantana proaspata pe la cei care mai au vaci (la piata), dar trebuie sa fiti siguri ca nu e imbunatatita.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 14 martie 2009

    Ca sa nu fim vaduviti in perioada postului de placerea de a savura o salata de fructe, o cafea sau orice dulce cu frisca, putem bate frisca lichida vegetala care nu da de furca nici unui incepator. e adevarat ca nu are acelasi gust, dar asta o mai stiu doar cei trecuti de o anumita virsta care mai au nostalgia unei adevarate savarine, pt ca cei tineri , daca nu li s-a facut in casa frisca adevarata, au gustul convertit de cea din prajiturile din cofetarii, in mare majoritate din smintina vegetala.

  • Fara foto

    vanessa, 12 februarie 2009

    Nu avem intaritori.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 februarie 2009

    Si eu stiu ca si Iuliana, cea mai buna frisca se face din smantana dulce, care din pacate a disparut din magazinele alimentare, mai ales din micile orase.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 04 februarie 2009

    Am folosit mereu frisca din tub si cineva imi spune ca nu are gust! Dar eu... din comoditate.

  • Fara foto

    ana maria lengher (Chef de cuisine) , 29 iulie 2008

    Imi place frisca foarte mult. Este buna si la cafea. Si cu fructe este buna.

  • Fara foto

    edith aldea, 05 iunie 2008

    pentru ca frisca sa iasa cum trebuie , la noi in israel se pun in frigider pentru 4-5 ore inainte de preparare batatoarele de mixer impreuna cu castronul in care se va prepara frisca ( asta in cazul cand se prepara frisca proaspata) pentru ca exista si alte cateva sorturi de frisca care sint garantate ca vor iesi bine ( dar sint conservate).

  • Fara foto

    ADRIANA UNGUREANU, 02 iunie 2008

    frisca din comert se intareste mai repede daca in timp ce se bate se adauga citeva picaturi de zeama de lamiie sau un albus de ou de la frigider

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 01 iunie 2008

    Cea mai buna frisca este aceea din smintina adevarata fara e-uri sau alte prafuri din comert.Nu stiu daca acum mai exista asa ceva dar in Romania se gasea in Alimentare cu produse lactate,proaspata si putai cumpara cit doreai..........! ?Era si ecologica si foarte buna.

  • Fara foto

    Doina Tarus, 30 mai 2008

    O \"frisca adevarata \"se obtine din smantana proaspata,dar intaritorul de frisca se pune doar la frica rezultata din plicuri (pudra). Intradevar , zaharul se pune treptat dar spre final si nu se mai insista mixarea deoarece devine moale . Vanilia , optional .

  • gabriela bacila

    gabriela bacila (Chef de cuisine) , 26 mai 2008

    intr-adevar frisca din smintina proaspata este cea mai buna.nu suporta comparatie cu nici o frisca sintetica.

  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine) , 24 mai 2008

    Este adevarata frisca dar trebuie sa ai o smantana de calitate altfel nu iese nimic.

  • Fara foto

    Mariana Petre (Chef de cuisine) , 23 mai 2008

    un secret este acela ca , pentru a nu se \"taia\" frisca, smantana trebuie sa se bata in vase de inox si sa nu pineti zaharul de la inceput.

  • Fara foto

    PETRUTA CARMEN JAVLA (Chef de cuisine) , 23 mai 2008

    super reteta am incercat-o si eu si este si foarte usor de facut.

  • Toncean Doina-Sidonia

    Sidy (Chef de cuisine) , 23 mai 2008

    Eu am facut o frisca minunata din frisca lichida de la Milli pe care o gasiti la hipermarketuri si a iesit...o minunatie de frisca, intr-adevar are gust de frisca nu de chimicale... Procedeul de preparare este acelasi cu cel ce il spuneti voi, mai putin ca nu mai trebuie adaugat intaritorul de frisca !!!