Cel mai popular fruct din lume, denumit "fructul fructelor" sau "regele fructelor", mango se prezinta in toata splendoarea lui in aproape o mie de soiuri, de la mici cat un cartofior pana la cele de un kilogram (de te miri cum de le mai poate tine copacul).
(Articol realizat de Gabriela Abdelhafiz)

Fructul este o drupa in culori de la galben, portocaliu, nuante de verde sau rosu, de forma ovoidala, alungit, ascutit la capete, de forma unui rinichi, a unui S. Samburele este oval si mare in comparatie cu fructul. Gustul fructului variaza in functie de soi de la cel cu gust asemanator cantalupului pana la cel cu gust de prune coapte parca; iar taiatul fructului este o adevarata arta, de la taiatul felii, cubulete sau in jumatati si mancat cu lingurita.

Copacii in sine sint mari, stufosi si vesnic verzi (ma fascinau cind citeam in tinerete romanul "Vin ploile"). Frunzele sint rosiatice cand sint tinere si verzi la maturitate, aducand parca cu cele de piersic, de un verde intens, lucioase. Copacii pot ajunge pina la 300 ani si inca sa mai rodeasca.
Mango este originar din India (este si fructul lor national cum s-ar zice, considerat un fruct sacru si pomenit si in mitologia Hindu). Cultivat in subcontinentul indian de mii de ani, ajunge in estul Asiei in sec 5-4 BC, iar in sec. 10 AD ajunge in centrul si sudul Africii.

Astazi mango se cultiva in cele doua Americi (in cea de Nord doar in California si Florida), in Caraibe, Africa de Sud ci Centrala, Asia (India,China, Pakistan, Filipine...), Australia.

Asa cum este marul pentru Europa si America de Nord, asa este si mango pentru tarile tropicale. Este o sursa vitala de mincare la tropice. "Superfructul" mango este bogat in nutrienti, in fibre, antioxidanti, vitaminele A, C (care este dubla cantitativ in fructul crud), E, B6, K, in Cu, Potasiu, 17 aminoacizi, Omega 3 si 6, Zinc, pectine, amidon.

Fructul verde este folosit antiscorbut. In probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare si miere este folosit in indigestii, dizenterie,d ispepsii. De asemenea este folosit in problemele bilei, intareste secretia intestinala si ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, invioreaza, ajuta la redarea poftei de mancare, intareste muschiul inimii. De asemenea fructul copt ajuta in cazul "orbirii nocturne" datorat deficientei de vitamina A, ajuta contra mancarimilor la ochi si contra uscaciunii ochilor. Coaja este un bun stimulent tonic. Frunzele sub forma de infuzie sau uscate si pisate (2 lingurite pe zi) sunt folositoare in caz de diabet.

In alimentatie mango se foloseste in multe forme: conservat, nectar, uscat (folosit mult in bucataria asiatica ca si condiment), jeleuri, inghetate, gemuri, proaspat, chutney (in India se folosesc fructele verzi, dar in alte parti se foloseste fructul copt; englezii il adora si l-au introdus in propria bucatarie).

Fructele necoapte se pastreaza in pungi de hirtie la temperatura camerei, iar cele coapte la frigider pentru o saptamana (depinzind de gradul de coacere). Pulpa de mango se pastreaza bine in pungi de nylon la congelator. Feliile uscate se maninca ca si cipsuri.
Si, ca si fructul de papaya, fructul verde de mango din cauza peptinei se foposeste pentru fragezrea carnii. In Mexic fructele feliate se maninca cu sare si boia iute, in Indonezia si Tailanda se vinde pe strada cu sare si zahar sau boia iute .....si lista e lunga.

Intr-adevar un superfruct, regele fructelor.


Si acum citeva retete mai exotice:

Salsa de mango si avocado
1 avocado curatat si taiat cubulete
1 mango curatat si taiat cubulete
1 ceapa mica tocata
1 ardei iute rosu taiat feliute (pentru cine nu maninca iute se folosesc ardeii capia rosii)
1 lingura frunze tocate de coriandru
sucul de la o lamiie

Se pune lamaie peste avocado. Se adauga restul ingredientelor. Se serveste cu carne de porc, pui sau peste sau se serveste cu chipsuri.


Tiramisu

1 cutie mascarpone sau Philadelphia
1 cutie iaurt aromat cu vanilie
6 linguri zahar
1/2 ceasca frisca
1/3 ceasca suc pur de mango(fara apa)
1/4 ceasca rom
piscoturi
felii de la un mango mare
1/4 ceasca ciocolata alba topita
frunze de menta

Branza se bate cu iaurtul si zaharul si se lasa deoparte. Se amesteca sucul de mango cu romul, se inmoaie piscoturile in acest amestec si se pun in strat compact in vas de sticla (un rand). Deasupra se pune 1/2 din crema de brinza, apoi felii de mango. Se pun iar piscoturi inmuiate in suc + rom, deasupra iar crema si apoi ciocolata alba
Se da la rece cam 1/2-1 ora si se orneaza cu restul de fructe feliate si frunze de menta.

Sos de mango
1 1/2 mango, fara coaja, taiat cubulete
1 lingura miere
1 lingura otet de mere (daca nu gasiti de orez)
2 linguri suc de lamaie

Se amesteca totul la robot si se serveste cu frigarui de pui.

(un sos asemanator din mango, ginger ras, miere si otet se serveste cu creveti la gratar)

Salata de mango

mango felii
brinza mozzarella felii
busuioc verde
suc de lamiie
sare, piper
paine bagheta feliata si prajita

Pe un platou se pun alternativ felii de mango si brinza, se stropesc cu lamiie si se presara sare, busuioc tocat si piper.

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Bulai Elena, 23 martie 2014

    Cel mai bun fruct !

  • Fara foto

    Nely Tatu, 23 martie 2014

    este f. f. bun

  • Fara foto

    Barciu Ioana Jenica, 08 martie 2014

    Super!

  • Fara foto

    Madalina Popescu, 13 februarie 2014

    super,imi place mango fff.mult.

  • Fara foto

    Onofrei Simona, 18 ianuarie 2014

    frumoasele mele

  • Fara foto

    Marius Nicodim, 23 noiembrie 2013

    yamyam

  • Fara foto

    Destine ImpliniteFan, 08 octombrie 2013

    este un fruct foarte bun si gustos, mango vi-l recomand din toata inima , servitil sub orce forma.

  • Fara foto

    Pompiliu Stan, 05 octombrie 2013

    este fb .fructul mango vi-l recomand din toata inima

  • Fara foto

    Irina Angyal, 13 iulie 2013

    BUN FOARTE BUN, IUBESC MANGO, SUB ORCE FORMA.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 februarie 2013

    Fructul este delicios iar retetele sunt super !

  • LUBITA

    LUBITA (Chef de cuisine) , 30 martie 2012

    waw,Gabitza cat de interesant este articolul dar si retetele apetisante;eu am pe fructiera cate 2fructe de mango si avocado,chiar acum ma apuc de treaba si-ti voi da de stire cum mi-a iesit;te pup!

  • constanta  proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    Sosul de mango cu frigarui de pui e super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

    Am pregatit si eu salata de mango ,are un gust deosebit .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Un fruct foarte bun.Ferlicitari pentru acest articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Un articol foarte reusit.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol foarte interesant.Imi place fructul foarte mult.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Am pregatit o salsa de mango si avocado putin diferit de reteta ,am pus in blender toate ingredientele,iar sosul obtinut l-am servit cu peste.Incercati si voi.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

    Puteti face un milk shake delicios din mango, capsuni, iaurt cu vanilie si lapte.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Sau mai clar, cand eram la scoala cum toata lumea era "fara Dumnezeu" se spunea IEN=inaintea erei noastre si EN era noastra.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    5-4 Inainte de Christos si 10 Ano Domini (adica dupa nasterea Lui Hristos ,socotindu-se anul nasterii lui Hristos anul 1

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 iunie 2009

    Marta, imi place articolul e frumos, interesant, te felicit, dar te rog explica-mi ce inseamna in sec. 5-4 BC, iar in sec 10 AD.....multumesc.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 mai 2009

    imi place mango, iar retetele sunt interesante si nu greu de aplicat

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 27 mai 2009

    Un fruc cu adevarat regal,dulce si parfumat,este minunat. O sa incerc si eu din retele cel noi de aici.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 mai 2009

    Chiar este un fruct delicios,iar retetele delicioase...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 25 mai 2009

    Interesante idei pentru salate. Imi place foarte mult mango, am sa incerc si eu o reteta.