Bors de legume cu afumatura

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Un bors usor de facut, cu orice fel de legume aveti la indemana si imbogatit cu afumatura, galbenus de ou, smantana si mujdei de usturoi. Totul este sa aveti rabdare…
  • - 500 g scarita afumata;
  • - 500 g ciolan de porc afumat;
  • - 2 l de bors;
  • - 5-6 morcovi tineri;
  • - 2-3 cepe;
  • - 1 radacina pastarnac;
  • - 2-3 dovlecei;
  • - ½ capatana de varza;
  • - 2-3 cartofi;
  • - 1 ardei gras rosu ori verde;
  • - 2 ardei iuti uscati;
  • - sare;
  • - piper;
  • - cimbru verde sau uscat;
  • - boia de ardei dulce;
  • - leustean;
  • - marar;
  • - patrunjel;
  • - 3-4 galbenusuri de ou;
  • - 3-4 linguri zdravene de smantana;
  • - 1 capatana de usturoi.

Mod de preparare

1. Se portioneaza afumatura si se spala.

2. Se opareste afumatura pe care vrem sa o folosim. Se scoate si se scurge.

3. Se curata legumele: ceapa, morcovii, pastarnacul, ardeiul, dovleceii, cartofii, varza, se spala si se scurg.

4. Se toaca legumele marunt.

5. Se pun intr-un vas aproximativ 2 l de apa la fiert cu o lingurita de sare, se pun legumele si se lasa sa fiarba 10 minute.

6. Se adauga afumatura si se mai fierb 15 – 20 minute.

7. Intre timp borsul se aduce la fierbere intr-un alt vas.

8. Se adauga in vasul cu legume borsul fierbinte, cimbrul, ardeii iuti uscati taiati felii si se mai fierb toate timp de 5-10 minute.

9. Se potriveste apoi de sare, piper, se adauga boiaua dulce, mararul, patrunjelul si leusteanul taiate fin, se opreste focul si se acopera timp de cateva minute.

10. Se pregateste mujdeiul din capatana de usturoi, sare si apa.

11. Se amesteca galbenusurile de ou cu smantana.

12. Cand se pune borsul in farfurie adaugam 3-4 linguri de smantana cu galbenus si mujdei dupa gust. Se va proceda asa ori de cate ori servim, pentru ca este vara si destul de cald.

Se serveste cu ardei iute verde sau murat si painica de casa.

Se mai poate adauga ca si afumatura in bors, dupa gustul fiecaruia, carnaciori afumati si slanina, sau orice fel de afumatura aveti la indemana.

Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise