budinca de gris

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 l lapte
  • 150 g gris
  • 50 g faina
  • 4 oua si un albus sau 5 oua
  • 250 g brinza de vaci
  • 100 g unt
  • o lingurita cu virf de gem din coji de portocale sau gem de caise
  • 150 g zahar tos
  • 15 ml rom
  • 30 g stafide
  • 1/2 lingurita de sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie

Mod de preparare

Intr-o cratita , laptele se pune la fiert cu sarea si, la primul clocot, se adauga grisul presarat in forma de ploaie, amestecind mereu ca sa nu se formeze cocoloase, pina cind fierbe 10 minute; apoi se lasa sa se raceasca.Cind grisul este aproape rece, se pune untul moale, se amesteca, se adauga apoi brinza de vaci, maruntita bine cu furculita, gemul de caise sau portocale, putina coaja de lamiie, stafidele, faina, galbenusurile, vanilia si se amesteca bine toate.Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si romul, apoi spuma se bate in continuare, pina cind se intareste din nou.Se rastoarna peste compozitia cu gris, se amesteca usor cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, apoi se desarta intr-o forma de 2 1/2 l, unsa bine cu margarina si tapetata cu faina.Se coace la foc mijlociu, cca 30-40 minute, in cuptorul dinainte infierbintat.Nu se deschide cuptorul 20 minute.Dupa ce s-a copt budinca, se trece cutitul pe marginea ei, se pune platoul deasupra si se rastoarna.Se serveste fierbinte(fiind cu brinza), pudrata cu zahar, sau cu sosuri dulci (in sosiera).Este buna si rece sau reincalzita pe aburi.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise