Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 1 persoană:
  • 1 calmar de mărime medie
  • 12 creveţi cruzi decorticaţi şi cu intestinul scos (am prezentat în reţetele anterioare cum se face)
  • 2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
  • ½ ardei gras roşu tăiat grosier
  • ½ ardei gras verde tăiat grosier
  • ½ de tulpină de ţelină mărunţit
  • 1 ardei iute verde mărunţit
  • 1-2 linguriţe de pastă de ardei iute (după gustul fiecăruia, cât de iute doreşte să fie preparatul)
  • 2 căţei de usturoi tocat mărunt
  • 6-7 bucăţi de babycorn tăiaţi în bucăţi de aproximativ 2 cm
  • 1 linguriţă de ulei de chilli
  • 1 linguriţă de ulei de susan
  • 1 linguriţă de seminţe de susan prăjite
  • 2 fire de ceapă verde tăiate în bucăţi mici în diagonală pentru ornat
  • ½ linguriţă de zahăr
  • ½ linguriţă de sare

Mod de preparare

Mai întâi să fac o precizare. Denumirea corecta în limba română este calmar, dar putem observa cu toţii, că în restaurante, supermarketuri şi în general în discuţiile noastre, folosim denumirea de calamar. Practic putem considera la ora asta, că ambele denumiri, au devenit "corecte" în minunata limbă românească! Asta e!

Spălăm foarte bine creveţii, îi decorticăm şi le scoatem intestinul (prezentarea mai în amănunt cum se realizează acest lucru, o găsiţi în reţetele anterioare).

Cu calmarul procedăm aşa: îl spălăm bine, scoatem (tăiem) aripioarele laterale, tentaculele şi odata cu ele toate intestinele. Scoatem şi acel "os" care de fapt este un cartilaj. Spălăm foarte bine cu apă rece şi despicăm calmarul în două.

Fiecare parte, se crestează uşor, fără să pătrundem carnea pe partea cealaltă. Crestăm în formă de "X".

Apoi, tăiem fiecare bucată în două şi fiecare parte în felii de circa 3 cm lăţime.

Încingem wokul, adăugăm apă în el şi o aducem la fierbere.

Când apa începe să fiarbă, introducem carnea de calmar şi lăsăm să fiarbă maxim 2 minute. O să observaţi că acele fâşiuţe de calmar, se "transformă" în nişte "conuri de brad". Strecurăm calmarul, curăţăm wokul şi încingem uleiul în el.

Mai întâi prăjim usturoiul şi legumele circa 1 minut, până încep să se rumenească uşor.

Adăugăm uleiul de chilli şi uleiul de susan, pentru aromă. Adăugăm şi pasta de ardei iuţi şi omogenizăm toată compoziţia.

Punem în wok calmarul şi creveţii şi îi prăjim maxim 2 minute, până ce creveţii devin rozalii. E timpul să adăugăm sarea şi zahărul şi să gustăm preparatul pentru a putea regla aromele şi gusturile, conform preferinţelor fiecăruia.

Când toate sunt pregătite, presărăm seminţele de susan şi mai amestecăm spre a omogeniza totul.

Preparatul se montează în farfurie, alături de orez fiert cu bobul lung şi ornăm cu ceapă verde.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise