Chec cu zahar ars

Timp pregatire
130 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3 oua
  • 100g zahar pentru ars
  • 200g zahar
  • 250ml lapte sau smantana
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • drojdie de bere cat o boaba de mazare
  • 1 plic de zahar vanilat- facultativ-
  • nuca, stafide sau alune
  • faina cat cuprinde

Mod de preparare

Punem 100g zahar intr-o cratita si il ardem.

Exista doua variante si anume, aduagam cana de lapte fierbinte peste zaharul ars, dar exista riscul sa se arda, desi nu influenteaza cu nimic reteta si gustul, sau lasam 15-20 de minute sa se raceasca putin zaharul ars si turnam laptele caldut.

Eu, depinde cat de mult ma grabesc, uneori folosesc prima varianta, alteori astept pana a doua zi sa se topeasca caramelul.

Dupa ce s-a topit caramelul si s-a racit trecem la urmatoarele operatiuni.

Intr-un vas amestecam usor cu telul cele 3 oua cu 200g zahar, dupa care turnam putin cate putin carmelul si amestecam.

Adaugam cele 3-4 linguri de ulei, eu pun 4 dar daca vi se par multe puteti lasa doar 3.

Adaugam si drojdia si amestecam foarte bine sa se incorporeze.

Urmeaza bicarbonatul de sodiu stins cu putin otet.

Si la final faina, in jur de 1.5-2 cani.

De preferat sa cerneti faina intr-un castron si sa puneti cu o lingura, una catre una pentru a fi sigur ca nu o sa fie nici prea moale, nici prea tare.

Trebuie sa aiba consistenta obisnuita a unui aluat de chec.

Se incinge cuptorul.

Se ung doua tavi de chec cu ulei si se presara faina.

Se rastoarna compozitia in tavi in mod egal si se presara nuci/alune, stafide sau ce doriti si daca doriti.

Se coace la 180 grade timp de 30 de minute.

Se face testul cu scobitoarea si daca s-a copt se scoate din cuptor, se culca tava pe-o parte si se inveleste cu un prosop curat.

Dupa ce s-a racit, se scoate din tava, se pudreaza cu zahar pudra si se serveste cu ceai de fructe sau cu lapte.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise