Chec din albusuri cu glazura de caramel

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru chec
  • 9 albusuri
  • 220 g zahar pudra
  • 220 g faina
  • 1 lingura de zeama de lamiie
  • 1 si 1/4 pahar (mare, de 250 ml) de nuci taiate
  • arome
  • Pentru caramel
  • 200 g zahar
  • (1)  65 ml apa
  • (2) 120 ml apa

Mod de preparare

Checul se face asa: albusurile se bat spuma, se pune zaharul si zeama de lamiie, se bat din nou pina se intareste bine spuma.

Apoi, mestecind usor, se pune nuca, faina si aromele. Compozitia se pune in 2 forme de chec, cu hirtie de copt, se coace la foc potrivit (cuptorul se incalzeste inainte), cam 30 - 35 minute.

Cind e gata, se lasa citeva minute in tava, apoi se rastoarna pe un servet si se scoate hirtia, se lasa sa se raceasca. Cind e rece, se intoarce, pentru a fi glasat, deci se glaseaza pe partea de pe care a fost luata hirtia.

Caramelul se face asa: se pune pe foc, la foc marisor, fara sa se amestece, zaharul cu prima cantitate de apa (65 ml). Cind fierbe, se mesteca usor si putin, sa vedem daca tot zaharul e topit. Cind tot zaharul e topit, se face focul mic si se lasa cca 10 minute. Trebuia sa devina maroniu.

Cind e maroniu, se ia putin de pe foc si se adauga a doua cantitate de apa (120 ml), cam in 3-4 reprize, cu grija sa nu ne ardem. Se mesteca bine, dupa fiecare repriza. Dupa ce s-a pus toata apa, se pune iar pe foc cam 12 minute. Focul sa fie mic. Se mesteca din cind in cind. Cind e gata, are consistenta mierii de albine.

Ca sa stim cind e gata, procedam astfel: cam dupa 10-12 minute introducem in compozitie o lingura de lemn. Caramelul trebuie sa ramina pe lingura, iar daca luam putin intre degete se lipeste.

Checul rece, se glaseaza cu acest caramel caldut si se pun jumatati de nuca deasupra. Si nucile se glaseaza.

Acest caramel are multiple intrebuintari, se pot decora unele torturi, unele checuri, e bun pentru unele budinci, pentru crema de zahar ars etc.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise