Ciorba de bureti (maruntaie de miel)

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Maruntaie de miel (rarunchi, bojog, mai, mate),
  • Oase de miel (capatana, sira, coada),
  • 2 cepe,
  • 1 morcov,
  • o telina mai mica,
  • Un ardei mare si gras,
  • 4 chite de leustean,
  • 2 chite de ceapa verde,
  • 1,5 litri de bors de casa,
  • sare,
  • ulei 100 ml,
  • otet 150 ml

Mod de preparare

Mielul taiat cu o zi mai devreme si pus in cinghel la zvantat il aducem la tocator si cu oarece respect fata de mama Natura il transam dupa necesitatile ce ni le impunem.

Capatana cu spatele sirei si capetele de pulpa, taiate si puse in apa rece cu putin otet spalate bine si date deoparte .

Rarunchii taiati in doua, bojogul in patru, maiul in doua si clatiti cu apa rece cu otet pentru a indeparta mirosul specific pe care il are.

Matele le tragem cu o nuia sa indepartam surplusul de grasimi, le spintecam in doua, le taiem in bucati mai mici si le spalam de data asta cu apa calda cu otet si putina ceapa tocata.

Trecem la zarzavat si-i facem cele necesare pentru a incropi cea mai savuroasa ciorba din intreg intinsul tarii.

Pentru ciorba noastra o oala de 10 litri este deajuns de buna si suficienta. Pe jumatate cu apa o punem la fiert cu tot ce inseamna bucati de miel si avem grija sa spumuim bine pentru ca ciorba sa fie clara si limpede.

Tocam ceapa, morcovul si telina dar fara sa uitam de ardei si ceapa verde, le tragem intr-o tigaie separat si le adaugam in oala peste bucati sa fiarba impreuna.

Un secret: un mirlic al acestei ciorbe sta in partea groasa a leusteanului care i-l taiem mai mare si-l punem la fiert cu toate cele.

Deja simt cum aroma de leustean se raspandeste peste tot in bucatarie.

Borsul il punem la incalzit spre a-l adauga in oala. Potrivim de sare si de acru, mai lasam 10 minute la fiert si tragem oala de pe foc pentru a o lasa la odihna.

Jumatate din frunzele de leustean le tocam si le punem ino ciorba, urmand ca celelalte sa le pastram pentru servire.

Aceasta ciorba poate fi insotita la servire de ardei iuti, smantana si leustean verde tocat.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise