Ciorba de fasole

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 gr fasole boabe
  • ciolan de porc afumat, costita sau scarita
  • 1 morcov
  • 1 ceapa (galbena, cea rosie este foarte buna cand se serveste ciorbita)
  • 1 radacina pastarnac
  • sare, piper dupa gust
  • 2-3 linguri ulei
  • pasta de rosii
  • smantana
  • leustean verde

Mod de preparare

Fasolea se alege de impuritati, se spala in mai multe ape si se pune la fiert in apa fara sare, sau se poate pune la inmuiat in apa rece de seara pana a doua zi ( in cazul in care fasolea este din anul anterior, pentru a se fierbe boabele uniform). Din momentul in care a inceput sa clocoteasca se lasa sa fiarba 10-15 minute; apoi se scurge apa, si se inlocuieste cu alta apa ,dar sa fie fierbinte( punem din timp inca o oala cu apa la fiert). Cand fasolea este fiarta de jumatate, se pune ciolanul sau costita, care inainte de a fi pusa in oala se spala bine si se taie in bucati( eu am folosit ciolan fara os). Adaugam ceapa intreaga, pe care o scoatem dupa ce a fiert, radacina de pastarnac si potrivim ciorba la gust cu sare si putin piper. Catre finalul fierberii adaugam morcovul taiat felii sau taiat in sferturi(cum doriti), frunzele de leustean, pasta de rosii si uleiul. Intr-un vas mic punem uleiul si cand se incalzeste(nu foarte tare) adaugam pasta de rosii, amestecam, dupa care turnam un pic de zeama pentru a se dizolva compozitia si o turnam in oala. La noi in zona se foloseste foarte des rantasul, insa noi nu suntem adeptii rantasului. Cine doreste chiar poate folosi rantasul la aceasta ciorba, eu am adaugat doar un pic de smantana simpla( chiar la urma). Smantana am amestecat-o intr-un vas cu o lingura de lemn, dupa care, cu polonicul am turnat cate un pic din zeama fierbinte si am amestecat, am repetat operatia de 3-4 ori pana s-a subtiat smantana si am turnat-o in ciorba. Am lasat 2-3 clocote, dupa care am luat oala de pe foc. Se serveste cu ceapa (rosie, e mai buna) taiata solzisori sau ceapa verde. Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise