Clatite cu mousse de ciocolata si sos de cirese/zmeura

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Mousse de ciocolata:
  • 100 g ciocolata neagra (minim 70% cacao)
  • 300 ml frisca lichida
  • 2 linguri rom/lichior
  • albusul de la un ou mare
  • 50 g zahar
  • 1 lingura apa
  • 1 lingura glucoza lichida din porumb
  • Sos de cirese:
  • Cirese fara samburi (proaspete sau din compot)
  • Zahar ( de preferat zahar pudra)
  • Amidon din porumb
  • 1 lingurita apa
  • Sos de zmeura:
  • Zmeura (proaspata sau congelata)
  • Zahar (de preferat zahar pudra)
  • Amidon din porumb
  • 1 lingurita apa
  • Apa de trandafiri
  • Aluat clatite:
  • 1 ou
  • faina
  • Apa minerala si/sau lapte
  • un praf sare
  • 1 lingurita zahar pudra
  • 1 lingurita ulei
  • Pentru decor:
  • Pastaie de vanilie
  • Zahar caramelizat

Mod de preparare

Mousse de ciocolata

Se incalzesc 150 ml frisca lichida pana aproape de punctul de fierbere, se pun peste ciocolata si se amesteca pana rezulta o crema omogena si matasoasa.

Amestecul se pune intr-un bol aflat in apa cu gheata.

La crema se adauga restul de frisca lichida si lichiorul, mixandu-se cu robotul de bucatarie (sau mixerul de mana) pana amestecul aproape isi dubleaza volumul. Se scoate bolul din apa cu gheata.

Intre timp, se bate albusul ca pentru bezea, adaugand siropul obtinut din topirea zaharului in apa si glucoza lichida.

Bezeaua obtinuta se adauga la crema de ciocolata, avand grija sa se pastreze cat mai mult aer in amestec . Se raceste cateva ore.

Sos de cirese

Ciresele blendate se amesteca intr-o craticioara cu zaharul si se fierb cateva minute pana se ingroasa putin.

Se adauga amidonul de porumb amestecat bine cu apa.

Amestecul se trece printr-o sita fina si se raceste.

Sos de zmeura

Zmeura se amesteca cu zaharul si se fierbe cateva minute pana se ingroasa putin.

Se adauga amidonul de porumb amestecat bine cu apa.

Amestecul se trece printr-o sita fina , iar inainte de a fi racit se aromatizeaza cu apa de trandafiri.

Clatite

Se bate oul cu zahar si sare dupa care se adauga restul de ingrediente (proportia acestora este variabila in functie de ingredientele folosite) pana se obtine un amestec cu o textura specifica clatitelor. Amestecul se raceste 15-20 de min.

Intr-o tigaie pentru clatite se pune cate o masura de “aluat” si se rumemeste pe ambele parti, fara a mai adauga ulei in tigaie.

Pentru un plating mai deosebit se fac mici saculeti din clatite, umpluti cu mousse-ul de ciocolata, legati cu jumatati sau sferturi de pastai de vanilie inmuiate in prealabil in apa sau rom. Deasupra saculetilor se pot pune ornamente facute din zahar caramelizat.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise